gerontološki ljetopis: u hrvatskoj 15,62 posto osoba starijih od 65 godina

U Hrvatskoj je trenutno 15,62 posto stanovništva starije od 65 godina, što našu zemlju svrstava u skupinu europskih država s vrlo starom populacijom, upozoreno je na današnjoj tribini na kojoj je predstavljen hrvatski gerontološki zdravstvenostatistički ljetopis za 2001./2002. godinu.

U svijetu je prije pola stoljeća bilo 214 milijuna ljudi starijih od 60 godina, a očekuje se da će ih 2025. biti preko milijardu.

Pravodobno uočavanje procesa i posljedica takvog trenda starenja važno je kako bi se mogla predvidjeti i organizirati primjerena zdravstvena skrb, istaknuo je potpredsjednik Vlade Ante Simonić.

Skrb za starije postaje najznačajniji dio zdravstvene zaštite, pa će ona zauzeti posebno mjesto i unutar reforme zdravstva, kazao je Simonić dodavši da je cilj starijim ljudima osigurati aktivno zdravo starenje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najlošija je stanje u Ličko-senjskoj županiji s 22,68 posto udjela osoba starijih od 65 godina, u Karlovačkoj županiji s 19,93 posto, te Šibensko-kninskoj županiji s 19,46 posto osoba.

Najbolja slika je u Istarskoj županiji s 15,64 posto stanovništva starijeg od 65 godina i Zadarskoj s 15,69 posto, rečeno je na predstavljanju.

Ljetopis je izdao Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba, a može poslužiti kao osnova praćenja stanja i razvoja zdravstvene zaštite starije populacije, planiranje programa zdravstvenih mjera, te promicanje aktivnog zdravog starenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara