GfK: Hrvate zanima zaposlenje, ali ne i odnosi sa Srbijom

GfK: Hrvate zanima zaposlenje, ali ne i odnosi sa Srbijom

NE TREBA se čuditi ako se uskoro predizborne kampanje mahom krenu koncentrirati na stvaranje novih radnih mjesta, jer je to prioritet "broj jedan" kod Hrvata, pogotovo u Slavoniji i u manjim mjestima, pokazalo je istraživanje instituta GfK provedeno u srpnju. Pitanja privatizacije, ekologije i odnosa sa Srbijom pak, ne smatraju izrazito važnim.

Tisuću ispitanika je ponuđeno 25 problema, koje su trebali ocijeniti po tome koliko je važno da se za njih traže brza i solidna rješenja. Ispostavilo se da ih najviše muči nezaposlenost, jer 91 posto njih smatra da je to prioritet, a taj se postotak penje na 97 u Slavoniji i mjestima između dvije do deset tisuća stanovnika.

Sljedeći je prioritet razvoj gospodarskog razvoja i općenito poboljšanje standarda građana, što izrazito važnim smatra 84 posto ispitanika, a najviše njih je iz Like, Korduna i Banovine. Korupcija je izrazito važna za 80 posto ispitanika, a spomenuta područja i dobna skupina od 55 do 64 godina, vide korupciju većim problemom od ostalih.

Mlade ne brine što se Hrvati ne "razmnožavaju" dovoljno

Nakon rješavanja korupcije, građani traže rješenje za zdravstvo, te cjelovito rješavanje mirovina, za koje se opet najviše brinu oni sa najnižim stupnjem obrazovanja. Za okoliš, kojeg prioritetom smatra 64 posto ispitanih, su najviše zabrinuti Istrijani, imućniji građani, te stanovnici velikih gradova, sa brojem stanovnika većim od sto tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlade ljude između 15 i 24 godine, čini se, malo brine dugoročna demografska politika, jer ih se tek trećina izjasnila kao da ju smatra važnom. Inače ju važnom smatra 47 posto ispitanih Hrvata, među kojima su, osim mladih, najmanje zainteresirani stanovnici Sjeverne Hrvatske, njih također trećina.

Odnosi sa susjednim zemljama po važnosti: Slovenija, BiH, Srbija

Privatizacija preostalih poduzeća je izrazito važna za tek 37 posto građana, a tu su najviše zainteresirani stanovnici Istre, manjih mjesta, te građani između 35 i 54 godine starosti, dok su najravnodušniji oni iz Sjeverne Hrvatske, Dalmacije, i naravno, najmlađi.

Priprema Hrvatske za ulazak u EU izrazito je bitna u prosjeku za 35 posto, najviše kod Slavonaca i visokoobrazovanih građana, dok je NATO, prioritet tek kod 29 posto građana.

Rješavanje problema sa Slovenijom izrazito važnim pitanjem smatra 31 posto građana,  s BIH tek 29 posto, a sa Srbijom, niti četvrtina, odnosno tek 23 građana. Za preko 40 posto ispitanih uopće nije bitno niti rješenje pitanja vezanog uz povratak srpskih izbjeglica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara