Gingrich napao State Department zbog diplomatskih neuspjeha

BIVŠI predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Newt Gingrich, sadašnji savjetnik Pentagona, napao je u utorak State Department zbog diplomatskih neuspjeha, optužio ga za podrivanje politike predsjednika Busha i zatražio njegovu temeljitu reorganizaciju.

U onom što izgleda kao dio borbe između neokonzervativaca u američkom ministarstvu obrane i umjerenije linije u State Departmentu oko smjera američke vanjske politike, Gingrich je kazao kako "Amerika ne može voditi svijet sa slomljenim instrumentom diplomacije".

U govoru održanom na institutu American Enterprise u Washingtonu, Gingrich je rekao kako State Department nije uspio u naporima da diplomatskim pritiskom uvjeri Irak da se razoruža i ispoštuje rezolucije UN-a. Za razliku od neuspješnog State Departmenta, Gingrich je ukazao na usjehe Ministarstva obrane.

"Posljednjih sedam mjeseci imamo šest mjeseci diplomatskih neuspjeha i mjesec vojnog uspjeha", kazao je Gingrich, član Pentagonovog Odbora za obrambenu politiku, blizak ministru obrane Donaldu Rumsfeldu.

"Prvi dani nakon vojne pobjede ukazuju da obrazac diplomatskog neuspjeha ponovno započinje i prijeti poništiti učinke vojne pobjede".

Gingrich je pozvao na dramatične promjene u State Departmentu.

"Bez smionih dramatičnih promjena u State Departmentu, Sjedinjene Države će se uskoro naći u defenzivi svagdje osim vojno...Propast State Departmenta kao učinkovitovog instrumenta sve ovo dovodi u opasnost".

Izvor ovoga Gingrichevog napada vidi se u neokonzervativnoj skupini koja je zagovarala rat u Iraku i demokratsku transformaciju Bliskog istoka kojoj bi rat trebao biti poticaj. Skupina, čiji je vodeći pripadnik još jedan savjetnik Pentagona, Richard Perle, nije zadovoljna najavama državnog tajnika Colina Powella da će posjetiti Siriju koju je Busova administracija optužila da sklanja iračke dužnosnike. Kritika je popustila nakon što je Bush u nedjelju kazao da Sirija pokazuje znakove suradnje.

"Ideja da američki državni tajnik ide u Damask kako bi se susreo s diktatorom koji podupire teroriste i koji vlada uz pomoć tajne policije je komična", rekao je Gingrich, ljubimac američkih konzervativaca.

"Sjedinjene Države su stvorile mogućnost da se primijeni ekonomski, diplomatski i politički pritisak na Siriju".

The Washington Post u utorak piše kako se nakon vojne pobjede u Iraku pojačala borba između State Departmenta i ministarstva obrane za kontrolu nad američkom vanjskom politikom, sa skoro svakodnevnim čarkama oko politike prema Sjevernoj Koreji, Bliskom istoku i obnovi Iraka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

List ocjenjuje da su u središtu sukoba prigovori konzervativaca iz i izvan američke vlade da birokracija u State Departmentu osujećuje predsjednika Busha u nastojanjima da snažnije provodi svoj program zaustavljanja terorizma i suoči se s neprijateljskim zemljama.

Gingrich je napao i suradnju Sjedinjenih Država u okviru četvorke koju još čine EU, UN i Rusija, koja je pripremila mirovni plan za Bliski istok koji zahtijeva da Izrael prekine izgradnju židovskih naselja i otvori put stvaranju palestinske države.

"Nezamislivo je da bi Sjedinjene Države dragovoljno prihvatile sustav u kojem bi UN, Europska unija i Rusija mogli rutinski nadglasati stajališta predsjednika Busha s tri prema jedan", rekao je on.

"Ovo je namjeran i sustavan napor da se proceduralno potkopa predsjednikova politika osiguravajući da će dosljedno biti razvodnjena i iskrivljena", dodao je on.

Bijela kuća je, međutim, izrazila puno povjerenje u državnog tajnika Colina Powella, izjavivši kako on vrši "sjajan posao" zagovarajući politiku predsjednika Busha.

"Akcije tajnika Powella i State Departmenta su predsjednikove akcije", rekao je u utorak Bushov glasnogovornik Ari Fleischer. "Oni provode predsjednikove upute i čine to vrlo sposobno i profesionalno. Predsjednik i zemlja su sretni da imaju tako jakog državnog tajnika kao što je Powell".

Gingrich je u govoru naglasio kako ne kritizira osobe nego neučinkovitost State Departmenta, i čak je pohvalio Powella.

"Mislim da je tajnik Powell izvanredna osoba i vrlo učinkovit zagovornik, ali mislim da predsjeda institucijom koja je propala", rekao je on.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher odbacio je Gingricheve optužbe i rekao da Department provodi Bushovu politiku "lojalno, učinkovito i marljivo". On je odbacio ideju da postoji jaz između Bijele kuće i State Departmenta navodeći kao primjer Bushove riječi o Siriji u nedjelju i o Bliskom istoku od 20. prosinca prošle godine.

(Hina) sl tr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara