GISCARD PROTIV PRIJEDLOGA DA PREDSJEDNIKA KOMISIJE BIRA PARLAMENT

Predsjednik Konvencije o budućnosti Europske unije Valery Giscard d'Estaing izjasnio se protiv francuskonjemačkog prijedloga da predsjednika Europske komisije bira Europski parlament.

´Ako bi Parlament birao Komisiju, postoji opasnost da bi to moglo dovesti do politizacije Komisije´, rekao je Giscard u intervjuu za francuski dnevnik Le Figaro u broju od četvrtka. ´Ako bude biran, birat će ga većina, dakle imat će i opoziciju. Bilo bi teško u tim uvjetima zastupati europsko opće dobro i biti nepristran´, dodao je bivši francuski predsjednik.

Valery Giscard d´Estaing je rekao da predsjednik Komisije ne može imati ulogu koju ima premijer u nekoj nacionalnoj državi. ´U europskom sustavu vrlo velike ovlasti ostaju u nadležnosti država članica. Europski premijer ne bi mogao biti premijer sa svim nadležnostima´.

´Mislim da je posve legitimno da Europski parlament potvrđuje izbor predsjednika Komisije´, rekao je bivši francuski predsjednik dodajući da u nacionalnim državama premijera nikad ne bira parlament, nego ga samo potvrđuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Giscardov intervju objavljen je nakon rasprave unutar Konvencije o budućoj raspodjeli ovlasti u EU, u kojoj je prijedlog da predsjednika Komisije bira Parlament dobio široku potporu.

Njegove izjave naišle su na protivljenje među članovima Europskog parlamenta. Vođa liberala u Europskom parlamentu Graham Watson rekao je da bi bi u slučaju da Parlament samo potvrđuje predsjednika Komisije ostao status quo.

Giscard je, s druge strane, prijedlog da EU dobije ministra vanjskih poslova, koji bi istodobno bio član i Komisije i Vijeća, ocijenio ´važnim korakom prema naprijed´.

´Središnji problem je možemo li uspostaviti mehanizam koji bi bio sposoban za vođenje zajedničke vanjske politike. U ovom trenutku, takva politika ne postoji´, rekao je Giscard. ´Stoga mi se njemačko-francuski prijedlog čini pozitivnim, i sudeći prema reakcijama, postoje veliki izgledi da se o tome postigne konsenzus unutar Konvencije´, rekao je Giscard d´Estaing.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara