GISCARD: TURSKOJ UMJESTO ČLANSTVA DATI PRIVELIGIRANO PARTNERSTVO

Bivši francuski predsjednik i glavni arhitekt nacrta prvog europskog ustava Valery Giscard d'Estaing zauzima se da se Turskoj ponudi "privilegirano partnerstvo" umjesto punopravnog članstva.

"Ulazak Turske, kad god do toga dođe, promijenio bi narav europskog projekta", napisao je Giscard u francuskom dnevniku Le Figaro u broju od četvrtka.

Giscard predlaže da čelnici EU-a na summitu 17. prosinca u Bruxellesu donesu odluku o otvaranju pregovora o uspostavi zajedničkog područja gospodarskog prostora te uspostavi stalne strukture za političku suradnju.

S druge strane, nizozemsko predsjedništvo EU čini se da isključuje svaku mogućnost da čelnicima EU-a predloži alternativu otvaranju pregovora, navodi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Giscardovo mišljenje, koje on zastupa već duže vrijeme, u skladu je s većinskim raspoloženjem u Francuskoj, gdje se prema rezultatima anketa većina građana pribojava ulaska te velike muslimanske zemlje u EU. Predsjednik Jacques Chirac nedavno je najavio da će se u Francuskoj održati referendum o ulasku Turske na kraju pristupnih pregovora, ako oni ikad počnu.

Financial Times piše da Giscardovo mišljenje dijeli i nekolicina turskih komentatora i akademika, koji tvrde da bi Ankara s EU-om trebala započeti pregovore o privelegiranom partnerstvu ili nekom drugom statusu, koji ne bi uključivao punopravno članstvo, budući da većina Europe na želi Tursku unutar EU-a.

Jedan od uglednijih zastupnika toga mišljenja, Hasan Unal, profesor međunarodnih odnosa na sveučilištu Bilkent, nedavno je izjavio: "Podrobna analiza političke i gospodarske situacije u EU-u govori nam da pristup Turske neće biti lagan i da se neće ostavariti u sljedećih 15 ili 20 godina, ako se uopće ostvari".

(Hina) xsv ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara