Gjenero: Glavaš izbjegava suočavanje sa sudbenom vlasti

ANALITIČAR političkih zbivanja Davor Gjenero u razgovoru za Index kazao je da je današnja objava privremenog prekida istražnog postupka protiv Branimira Glavaša potvrda stava predstavnika Europske komisije koji su proteklih mjeseci, osvrćući se na slučaj Glavaš, tražili hitnu i temeljitu reformu hrvatskog pravosuđa.

Gjenero je mišljenja kako Glavašev slučaj pokazuje da u slučajevima koji imaju određeni politički teret hrvatsko pravosuđe nije u stanju donositi razborite odluke, te je podsjetio na slučaj srpskog optuženika Vojislava Šešelja koji je taktikom štrajka glađu također ishodovao svoje zahtjeve pred sudom u Haagu.

Politička motiviranost odluke o prekidu istrage za Gjenera je neupitna, međutim on smatra da državni dužnosnici nisu tražili donošenje takve odluke već se radi o odluci koja " ima svoju političku pozadinu".

"Sigurno je da sudac koji u Zagrebu vodi postupak, jednako kao i sudac koji postupak vodi u Osijeku, nemaju niti snage niti mogućnosti odluke donositi u neovisnom kontekstu, a što je evidentno iz načina na koji se odluke u konkretnom slučaju donose" - smatra Gjenero.

Što se tiče budućih koraka Gjenero smatra da bi hrvatski Sabor, kao vrhovno zakonodavno tijelo, morao inicirati slijedeći korak, a to bi bilo proglašenje Glavaša osobom koja privremeno gubi svoju poslovnu sposobnost. Sukladno tome Glavaš kao osoba lišena poslovne sposobnosti gubi aktivno i pasivno biračko pravo.

Budući da Glavaš trenutno ne može normalno obavljati svoju zastupničku dužnost Sabor bi trebao zatražiti da se njegovo mjesto u sabornici prepusti nekom drugom zastupniku iz HDSSB-a kojemu je nakon raskola Glavaša s HDZ-om pripalo to mjesto.

Gjenero kaže kako je očigledno da je Glavaševa taktika izbjegavanje suočavanja sa sudbenom vlasti, te da mu današnja odluka barem privremeno ide u prilog, no postavlja se pitanje kakve konzekvence će sve skupa imati na njegovo političko djelovanje.

Smatra da krajnje neobično da predsjednik gradskog vijeća u Osijeku bude osoba koja nema poslovne sposobnosti, te dodaje kako bi i za tu funkciju trebalo imenovati osobu koja će normalno obavljati dužnost u osječkom gradskom vijeću.

Obzirom da Glavaševo samovoljno izazvano narušeno zdravstveno stanje šteti redovnom odvijanju sudskih istraga koje se protiv njega vode, te pridonosi neredovitom funkcioniranju rada Sabora i gradske vlasti u Osijeku, nameće se pitanje kako će se sve to skupa odraziti na njegov Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje (HDSSB) koji je stvoren nakon Glavaševog izlaska iz HDZ-a.

Gjenero drži da će HDSSB Glavaševim postupcima izgubiti kredibilitet te da će, nakon što Glavaš nestane sa hrvatske političke scene, ta stranka potpuno nestati.

I. K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara