Gjenero: Mediji ne trebaju dopustiti političarima da trivijaliziraju politiku

UGLEDNOG političkog analitičara Davora Gjenera zamolili smo za komentar trenutne faze izborne godine u kojoj se niže afera za aferom.

Slučaj Cigelj dolazi kao nekakav "šlag na tortu" pojačane serije afera koje u zadnje vrijeme potresaju javnost. Mislite li da će se ovakav aferaški trend nastaviti u predizbornoj godini?

Bojim se da hoće, i da ćemo na tome gubiti godinu. Svi oni političari koji raspolažu medijskim utjecajem će skretati pažnju na trivijalnosti i u tome ćemo imati donekle zabavnu izbornu godinu. Ali, svi koji se bave ovime ne vode računa o tome da su i Europsko vijeće i Europska komisija naznačili kako je ova godina ključna za provođenje institucionalnih reformi. A ovakav nastavak kampanje će naprosto trivijalizirati politički život i rasipati pažnju s institucionalnog na estradno.

Mislite li da će, upravo zbog aferaškog tempa u predizbornoj godini, padati neke političke glave? Uzmimo primjer Jadranke Kosor, koja se nalazi pod lavinom medijske kritike. Kolika je realna mogućnost da Ivo Sanader žrtvuje nju ili nekog drugog?

Ne vjerujem da ćemo u predizbornoj godini vidjeti da ijedan "kapitalac" izgubi političko mjesto zbog afere koju netko plasira. Glavni razlog tome je što se u Vladi zapravo ne događa ništa što Sanader ne želi. Usporedimo slučaj Kosor sa slučajem Žužul. Žužul je izgubio svoje mjesto čisto zato što je to Sanaderu odgovaralo. Sanader je njegovom smjenom maknuo sa sebe međunarodni pritisak, a i riješio se ministra koji je ozbiljno pretendirao na to da zavlada svojim ministarstvom. Slično se dogodilo i s Glavašem, slično se dogodilo i u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Kosorica, s druge strane, uopće nije autonoman politički čimbenik. Zapravo i cijela afera Cigelj pokazuje metodu rada Ive Sanadera. Cigeljica nije smijenjena zbog upitnika, on je samo došao kao povod. Njenom smjenom se Sanader može pokazivati pred Europskom unijom i dati im do znanja da namjerava razvijati civilno društvo i participativnu demokraciju. S druge strane, sva lavina kritika nije usmjerena prema Sanaderu, nego prema Kosorici, koju će Sanader zaštititi. To pokazuje da hrvatska Vlada zapravo ne funkcionira kao Vlada u pravom smislu riječi, jer u njoj nema jakih pojedinaca.

Mogu li afere nekoj od stranaka nanijeti pravu političku štetu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afere zapravo puno više štete oporbi nego HDZ-u. Kako i sami vidite, Sanader uspješno anulira sve afere na dva načina. Kao prvo, pojačao je autoritativni ton, koji odgovara njegovim tradicionalnijim biračima, koji bi mogli razmišljati o prelasku HSP-u. S druge strane, ne štete mu značajno ni kod njegovih birača sklonih centru, jer jednu HDZ-ovu aferu obično prati afera koja nije iz HDZ-a, nakon čega nastaje zaključak "svi su oni isti".

Dakle, slijedi nam nastavak afera i aferica koje su u biti beznačajne?

Da, i to je zapravo najveći problem. Afere prikrivaju činjenicu da nijedna stranka nema jasno razvijen program. Na njih treba izvršiti pritisak i natjerati ih da se uozbilje i iznesu svoje političke pakete. Tako bismo mogli vidjeti postoji li mogućnost suradnje na liniji HDZ-HNS, HDZ-SDP, ili SDP-HNS. Ne smije se ponoviti situacija u kojoj će koalicija biti oruđe za ulazak u Sabor onima koji to inače ne bi mogli ostvariti.   

Kako utjecati na to?

Tu vidim jednu hrvatsku prednost. Koliko god kritizirali medije, mediji u Hrvatskoj imaju tri bitne odrednice: bolji su od politike, utjecajni su i vlast ih se boji. Ovo zapravo garantira da upravo mediji funkcioniraju kao opozicija i taj utjecaj treba iskoristiti. Mediji trebaju natjerati političare da iznesu programe i da pokažu jasne koalicijske ugovore. Dakle, ne treba im dopustiti da plasiranjem afera trivijaliziraju politiku.

Jovan Dragišić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara