GLAS AMERIKE VJERNO PRENIO NESLUŽBENI TRANSKRIPT

Radio postaja Glas Amerike reagirala je u subotu na demantij voditelja Ureda za vezu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hrvatskoj Thomasa Osorioa, koji je ranije izvijestio hrvatsku Vladu da je Glas Amerike pogrešno interpretirao izjavu glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte, i objavila da je vjerno prenijela sadržaj njezine izjave, ali međutim nigdje nije spomenuto da se radi o neslužbenom prijepisu svjedočenja glavne haaške tužiteljice pred američkim Kongresom. L

Naime, Glas Amerike je u petak objavio da je Carla del Ponte u svjedočnju pred Kongresom optužila hrvatsku Vladu da joj poznato gdje se skriva odbjegli general Ante Gotovina, ali da ga ne želi uhititi iz političkih razloga.

Na tu je izjavu odmah reagirala hrvatska Vlada, odnosno predstojnik Ureda za suradnju za s Haškim sudom Frane Krnić i izrazio iznenađenje i zabrinutost takvom izjavom, posebice stoga što je ona bila u potpunoj suprotnosti s realnošću kao i s izjavama Carle del Ponte tijekom njezina posljednjeg posjeta Zagrebu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu je Voditelj Ureda za vezu Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hrvatskoj Thomas Osorio izvijestio hrvatsku stranu da izjava glavne tužiteljica ICTY-a Carle del Ponte, kako su je prenijeli hrvatski mediji na temelju vijesti Glasa Amerike, nije točna i ne odražava ono što je tužiteljica izjavila.

Glas Amerike je zatim reagirao na taj demantij Thomasa Osoria i objavio da je ponovo pomno pregledao prijepis svjedočenja Carle del Ponte i ustvrdio da je njena izjava vjerno prenesena. Nigdje se, međutim, ne navodi da je Glas Amerike pregledao neslužbeni transkript svjedočenja glavne haške tužiteljice koji je također objavljen na internet stranici američkog povjerenstva za sigurnost i suradnju u Europi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara