Glasnogovornica Carle del Ponte sutra pred Haškim tribunalom jer je razotkrila Beograd

Glasnogovornica Carle del Ponte sutra pred Haškim tribunalom jer je razotkrila Beograd

BIVŠA glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florence Hartmann sutra će pojaviti pred Haškim tribunalom kako bi se očitovala o o optužnici u kojoj stoji da je objavljivala povjerljive informacije sa suđenja Slobodanu Miloševiću te time izrazila svoje nepoštovanje tog suda. Podsjećamo, Hartmann je od 1999. do 2006. godine bila glasnogovornica glavne tužiteljice Carle del Ponte.

U optužnici, koja je podignuta 27. kolovoza ove godine, piše da je Hartmann u svojoj knjizi "Mir i kazna", objavljenoj 2007., kao i u autorskom tekstu "Skriveni ključni dokumenti o genocidu", objavljenom u siječnju ove godine, iznijela dvije tajne odluke Žalbenog vijeća, koje su u slučaju Milošević donijete 20. rujna 2005. i 6. travnja 2006.

Haški tribunal "spriječio" BiH da tuži Beograd zbog genocida

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, Hartmann je u svojim tekstovima izrazila nezadovoljstvo odlukom Tribunala da se uvaži zahtjev Srbije odnosno se pojedini dokumenti iz srpskog državnog arhiva razmatraju na zatvorenim sjednica. Bivša glasnogovornica je objasnila kako je time Beograd onemogućio upotrebu zapisnika u tužbi BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije zbog genocida, jer kako je istaknula, dokumenti podastrijeti iza zatvorenih vrata sadrže ključne dokaze o odgovornosti Beograda za genocid u Srebrenici.

Hartmann čeka do sedam godina zatvora ili kazna do 100 tisuća eura?

Pa ipak, Tribunal i dalje ustraje na tome kako su odluke suda koje je objelodanila Hartmann imale oznaku povjerljivosti, čime su prekršena "haški" propisi. "Florence Hartmann je znala da su te informacije povjerljive u momentu kada su objelodanjene, znala je da je naloženo da se odluke iz kojih su ove informacije potekle zavedu kao povjerljive te da se objavljivanjem informacija otkrivaju povjerljive informacije javnosti", obrazlaže se u optužnici. Ukoliko je sud proglasim krivom, Hartmann se snositi zatvorsku kaznu do sedam godina ili novčanu kaznu do 100 tisuća eura.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara