Glasovalo oko 68 posto birača

PREDSJEDNIK Državnog izbornog povjerenstava (DIP) Ivica Crnić objavio je danas u podne da je na izborima za zastupnike Hrvatskog sabora glasovalo 68,67 posto birača na temelju obrađenih podataka s 95,63 posto biračkih mjesta.

Na konferenciji za novinare u DIP-u objavljeni su rezultati glasovanja na temelju obrađenih podataka u 95,63 posto, odnosno 6.498 biračkih mjesta, na kojima je glasovalo 2.457.557 birača ili njih 68,67 posto.

Na parlamentarnim izborima 2000. godine glasovalo 70,77 posto birača.

Za zastupnike nacionalnih manjina glasovalo je 65.450 birača ili 16,62 posto birača upisanih u popise birača pripadnika nacionalnih manjina.

Prema podatcima o glasovanju u inozemstvu za zastupnike dijaspore u 50 država na temelju 123 obrađena biračka mjesta u 46 država, od ukupno 155 biračkih mjesta, od 256.183 birača s popisa na obrađenim mjestima glasovalo je 43.194 birača.

Zamjenik člana DIP-a Branko Hrvatin rekao je da još nisu obrađeni podatci za 6 biračkih mjesta u BiH i to u Mostaru, Livnu, Tomislavgradu i Širokom Brijegu, koji bi mogli bitnije utjecati na ukupan broj birača za dijasporu. Neobrađeni su podatci iz biračkih mjesta u Brazilu, Kanadi i Turskoj, ali oni neće bitnije utjecati na ukupne rezultate, smatra Hrvatin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik DIP-a Ivica Crnić rekao je da su poništeni izbori samo na jednom biračkom mjestu u Splitu, za raseljene osobe iz Vukovarsko-srijemske županije, i to zato jer na tom mjestu nitko nije glasovao.

Crnić je zahvalio medijima na korektnom praćenju rada DIP-a.

Za praćenje izbora bio je akreditiran 161 domaći i 56 stranih novinara te osobe zadužene za medije iz 12 veleposlanstava .

Crnić je odbio dati podatke o osvojenim mandatima u dijaspori jer se to ne može izračunati dok ne budu poznati konačni rezultati za izbor zastupnika u Hrvatskoj, kao i u inozemstvu. Do tada u DIP-u ne smiju i neće DHontovom metodom preračunavati glasove u mandate objasnio je Crnić.

(Hina) ggr jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara