Glavan: Sabor je postao tržnica na kojoj se može kupiti zakon

KOMENTIRAJUĆI neprihvaćanje HSLS-ova prijedloga o vraćanju matičnog broja na osobnu iskaznicu na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora, HSLS-ov zastupnik Željko Glavan izjavio je kako je "Sabor postao tržnica na kojoj se može kupiti zakon, za što su odgovorni oni koji su spremni trgovati onim što nema veze s politikom, a šteti građanima".

Zastupnik Glavan je na HSLS-ovoj konferenciji za novinare rekao je da je "danas u Saboru prokuljao boljševički mentalitet partije koja, kao i njezini vođe, nikada ne griješi".

Upozorio je na štete i komplikacije koje je građanima izazvalo uklanjanje matičnog broja s osobnih iskaznica te je odbacio SDP-ove tvrdnje da građanima ako uzimaju zajmove ili daju jamstva, ne treba jedinstveni matični broj.

"Pri tome najviše zabrinjava izjava predsjednika Kluba zastupnika SDP-a Mate Arlovića, koji je priznao da uklanjanje matičnog broja stvara teškoće, ali je istodobno okrivio nekoga što se zakon ne provodi", rekao je Glavan.

Ocijenio je da vladajuća koalicija, "kad joj savjest nije čista, predlaže zaključke, kao što je današnji, po kojem Sabor obvezuje Vladu da do 1. lipnja izradi novi koncept sustava matičnog broja".

"To je nemoguće, tehnički i materijalno", izjavio je zastupnik Glavan, dodajući da "sve to predlažu ljudi koji nemaju nikakvu predodžbu o tom problemu".


Po njegovim riječima visoki izvori u policiji procijenili su da bi zahtjev za vraćanjem matičnog broja trebao "proći" saborsko glasovanje, te da uklanjanje matičnog broja "u startu" proizvodi trošak od 450 milijuna kuna, a da se konačni trošak na račun poreznih obveznika ne može izračunati.

Naime, potvrda građanima o matičnom broju policija daje uz biljeg od 25 kuna.

Zastupnik Glavan drži da je "iza svega biznis s plastičnim karticama i državnim biljezima kako bi se građanima uzeo novac".

Po njegovim riječima vladajuća koalicija je trgovala i "jednim od najblesavijih dokumenata kakav je udžbenički standard HSS-a", te je procijenio da je "na putu reforma školstva, koja će izazvati veću štetu od Šuvarove".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara