Glavaš: Državno odvjetništvo traži razlog da me pritvori

Glavaš: Državno odvjetništvo traži razlog da me pritvori

NEZAVISNI saborski zastupnik Branimir Glavaš, koji je osumnjičen za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991. godine, odbacio je navode nekih medija po kojima vrši pritisak na svjedoke, ističući kako Državno odvjetništvo u svakoj njegovoj izjavi traži razlog za pritvor. Fabera je optužio da gotovo svakodnevno tom tijelu šalje lažna izvješća o navodnim pritiscima.

Glavaš je pripćenjem regirao na informacije objavljene u sinoćnjem središnjem dnevniku HTV-a po kojima će se Državno odvjetništvo žaliti na odluku suda jer je navodno dodatno priložen iskaz svjedoka koji tvrdi da je Glavaš vršio pritisak na njega. Glavaš odbacuje te navode i kaže kako je jasno da je te informacije medijima plasiralo Državno odvjetništvo, koje je i ranije optužio za "dilanje" dokumenata. Tvrdi da nikada  neposredno ili posredno nije vršio pritisak na svjedoke.

Glavaš ukazuje na nelogičnosti istražnog postupka:"Prije iznošenja svoje obrane pred istražnim sucem dobio sam cjelokupan spis sa iskazima svjedoka. Mogao sam se braniti u skladu s haaškim pravilima koja osumnjičeniku daju na uvid svu dokumentaciju i iskaze koji ga terete, a što se u hrvatskom pravosuđu ne radi. S druge strane nije definirano što je u istražnom postupku tajna, a što ne. Tako su pojedini svjedoci nakon davanja iskaza javno komentirali što su rekli pred sudom. Za to ih se ne tereti, ali objavu njihova iskaza Državno odvjetništvo također drži razlogom za moj pritvor".

Nadalje, navodi kako pojedini svjedoci optužbe koji će u dogledno vrijeme svjedočiti pred istražnim sucem javno nastupaju i komentiraju slučaj Glavaš.

Načelnika Policijske uprave Osječko-baranjske Vladimira Fabera Glavaš je optužio da gotovo svakodnevno Državnom odvjetništvu plasira lažna izvješća o pritisku na pojedine djelatnike policije, a u cilju doznavanja informacija o tomu tko su svjedoci, iako je njihov popis i iskazi poznati od prije nekoliko mjeseci.

Glavaš upozorava kako za Državno odvjetništvo nije upitno ni to što je Krunoslav Fehir, prvotno zaštićeni svjedok, zatim svjedok bez zaštite identiteta, a naposlijetku i okrivljenik, svoje svjedočenje iznio putem brojih medija. Pita se nije li to utjecaj na svjedoke, kao i to može li osoba koja je okrivljenik za ratne zločine raditi u MUP-u.

"Zbog čega jednaka pravila ne vrijede za prometnog policajca koji je, prema vlastitom priznanju, ubio jednog čovjeka i sudjelovao u ubojstvu te pokušaju ubojstva, najmanje još dvije osobe?"- upitao je Glavaš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju, ovo što se događa posljednjih više od godinu dana podsjeća me na kafkijanski proces. Nikada nisam bio paranoičan, no sve mi se više čini kako je izvjesno da će nekome od svjedoka idućih dana netko kamenom razbiti prozor ili, ne daj Bože, staviti bombu pod auto."-navodi se u priopćenju.

Glavaš se javno unaprijed ogradio od eventualnih budućih incidenata, za što će, kako smatra, Državno odvjetništvo optužiti njega, a kojima je cilj njegova kompromitacija u procesu i pritvaranje. Kaže kako svaku njegovu izjavu Državno odvjetništvo može proglašavati utjecajem na svjedoke i iz tog razloga više neće istupati u medijima.

"Ne želim ovo dovoditi do apsurda, ali apeliram na vas da shvatite ozbiljnost situacije u kojoj sam se našao i da u svojim tekstovima naglasite da vam moji odvjetnici i ja nismo izvori informacija. Stoga je ovo obraćanje, ako se ne pojave "novi svjedoci" ili novi navodni "pritisci na svjedoke" posljednje koje dajem u svezi istražnog postupka protiv mene." - zaključio je Glavaš priopćenje.

U objavi na web stranici Glavaš je ponovio kako neće objavljivati iskaze svjedoka u istražnom postupku koji se vodi na Županijskog suda u Zagrebu, kao ni bilo kakve komentare vezane uz taj istražni postupak. Naime, prema odluci suda od 20. srpnja, svi sudionci dužni čuvati kao tajnu sadržaje iskaza svjedoka, sve do okončanja istrage.

Istražni sudac Zdenko Posavec u petak je odbio zahtjev Tužiteljstva koje je Glavaša htjelo pritvoriti zbog objavljivanja iskaza svjedoka, čime je, kako kažu, utjecao na iskaze budućih svjedoka. Posavec smatra da je dovoljan Glavašev potpis kojim se obvezao na čuvanje tajne iskaza. Tužiteljstvo je jučer posljepodne uložilo žalbu, inzistirajući na pritvoru.

I.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara