Glavaš: Neću dopustiti montiranje procesa ili izmišljanje svjedoka

BRANIMIR GLAVAŠ, nezavisni saborski zastupnik, izjavio je danas u Osijeku da je svoju dužnost tijekom Domovinskog rata obnašao na način koji to propisuje zakon i pravila ratnog prava.

Na konferenciji za novinare kazao je da državnom odvjetniku Mladenu Bajiću te hrvatskoj javnosti i medijima poručuje "kako protiv Branimira Glavaša nema svjedoka, ne zato što je radio na takav način da nema svjedoka, već stoga što nema razloga da postoje svjedoci".

"Ti svjedoci ne postoje jer sam ono što mi je bilo povjereno radio zakonito, moralno, savjesno i odgovorno, pa prema tome ne mogu postojati nikakvi svjedoci o nedjelima Branimira Glavaša u Domovinskom ratu. Možda postoje neki svjedoci, ali ne protiv Branimira Glavaša, jer ti svjedoci ne mogu za ništa kažnjivo svjedočiti protiv mene i svi će ti pokušaji ostati uzaludni", ustvrdio je Glavaš.

Na konferenciji za novinare, koju je naslovio "Politička montaža Državnog odvjetništva u slučaju Paulin Dvor", Glavaš je novinarima podijelio zapisnik o uzimanju izjave svjedoka Josipa Uglika glavnom državnom odvjetniku, 13. kolovoza 2003., a koji ga je, kako smatra, kao svjedok trebao uplesti u slučaj ubojstava srpskih civila u Paulin Dvoru, ne s namjerom da ga se osudi, ali da ga se politički iskompromitira.

"Ovo je samo najplastičniji primjer što se radi kada se nekoga želi, u montiranom političkom procesu, dovesti na optuženičku klupu, ali to sa mnom neće biti slučaj. To je bila praksa državnih institucija i za vrijeme koalicijske vlasti, a te se stvari nastavljaju i danas", izjavio je Glavaš.

Ustvrdio je da je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks sinoć na HTV-u rekao neistinu kazavši, kako je rekao Glavaš, da je "pedesetak dana imao status hrvatskog branitelja".

Šeks je, nastavio je Glavaš, "evidentiran u svim vojnim evidencijama Zbornog područja i Sekretarijata obrane od 15. listopada 1990. do 30. rujna 1991. godine".

"Ne znam zašto se moj bivši prijatelj stidi svoga sudjelovanja u Domovinskom ratu, ja sam na svoje sudjelovanje iznimno ponosan. Ne upućujem nikome nikakve poruke ili prijetnje, ali jasno kažem da neću dopustiti montiranje nikakvih procesa ili izmišljanje svjedoka protiv mene", izjavio je Glavaš.

Ustvrdio je kako mu je jedna osoba "dojavila iz Uskoka i državnog vrha da je Sanader jasno rekao kako se neće rušiti gradska i županijska vlast, ali će se Glavaša diskvalificirati ne birajući sredstva" te da je saborski zastupnik Antun Kapravljević županijskom vijećniku Zdravku Vukiću poručio "da se makne od Glavaša, jer će Glavaš završiti u zatvoru".

Zamoljen da komentira slučaj Krunoslava Fehira, koji se u medijima spominje kao navodni zaštićeni svjedok u slučajevima ubojstva srpskih civila u Osijeku 1991., a za kojega je njegov otac Josip jučer ustvrdio da ga se dovodi u vezu s eksplozijom u osječko-baranjskoj Policijskoj upravi u ljeto 2001., Glavaš je kazao kako "stoji iza tvrdnje da je izvješće policije, kako uzrok eksplozije nije ljudski faktor, neistinito".

"Odgovorno tvrdim da je uzrok bio ljudski faktor, da nije došlo do samozapaljenja te da se radilo o diverziji i terorističkom činu, a kao predsjednik Gradskog vijeća na prvoj sjednici u rujnu pokrenut ću reviziju toga slučaja", rekao je Glavaš ustvrdivši da su mu se od jučer javili neki ljudi sa svojim saznanjima vezanim uz taj slučaj.

Dodao je kako za nekoliko dana odlazi na godišnji odmor i to, kako ističe, "potpuno opušten, za razliku od onih koji pokazuju znakove nervoze".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara