Glavaš od Županijskog suda traži skidanje tajnosti s iskaza svjedoka

NAKON što je sinoć pompozno priveden u pritvor osječkog Okružnog suda, saborski zastupnik Branimir Glavaš u srijedu prijepodne se pojavio pred sucem Darkom Krušlinom kojem je dodijeljen sudski postupak iz optužnice za slučaj "selotejp".

Glavaš je u Županijski sud u Osijeku doveden u pratnji pravosudnih policajaca, a samo privođenje proteklo je bez incidenata. Kako doznajemo Glavaš je od suca Krušlina zatražio da mu ukine obvezu čuvanja tajne s iskaza 147 svjedoka saslušanih u predistražnom postupku koji je vodio sudac Mario Kovač.

Odvjetnik Ante Madunić u razgovoru za Index je rekao kako je jutros u pritvoru posjetio Glavaša koji, za razliku od sredine listopada prošle godine, nije otpočeo štrajk glađu već je naprotiv "vrlo borben i odlučan uhvatiti se u koštac s optužnicom". Ističe kako Glavaš ne želi

Madunić smatra kako je Glavašev zahtjev za skidanjem tajnosti apsolutno utemeljen osobito uzmu li se u obzir neke izjave koje se proteklih dana pojavljuju u medijima, a prema kojima postoje dokazi o Glavaševoj umiješanosti u ubojstva srpskih civila na Dravi.

To se prije svega odnosi na izjave Krunoslava Olujića koji je u utorak u jednoj televizijskoj kontakt emisiji tvrdio kako postoje dokazi koji ozbiljno terete Glavaša, pojasnio je Madunić. Dodaje kako se Glavaš i njegov tim obrane zalažu za skidanje oznake tajnosti s iskaza svih 147 svjedoka za slučaj "selotejp" pa neka onda hrvatska javnost sama vidi "kako stoje stvari".

Madunić dodaje kako se idući korak u slučaju "selotejp" očekuje nakon što sudac Krušlin prouči materijale iz optužnice. Što se tiče slučaja "garaža" koji se vodi pred Županijskim sudom u Zagrebu, iduće ročište najavljeno je za 25. travnja kada bi iskaz trebao dati Krunoslav Fehir, koji je prije otprilike dva tjedna postao krunski svjedok u tom postupku.

Glasnogovornik suda Miroslav Rožac rekao je kako će se sudac Krušlin u Glavaševom zahtjevu službeno očitovati tek nakon što pomno prouči sve materijale vezane uz optužnicu protiv Glavaša i ostalih 6 optuženika koje se tereti za ubojstvo 10 srpskih civila i za pokušaj ubojstva jednog civila.

Glavaš se na prekjučerašnju odluku o pritvoru može žaliti u roku od 48 sati od uručenja odluke, dok prigovor na optužnicu može podnijeti u roku od 8 dana. Žalba na pritvor ići će na razmatranje na Vrhovni sud, dok će o prigovoru na optužnicu vijećati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku.

I.K.
Foto: M.Č.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara