Glavaš odšetao u zatvor

OKO 20 sati desetak policajaca stiglo je pred zgradu Branimira Glavaša. Zvonili su nekoliko puta, a zatim su im otvorena vrata. Nekoliko njih otišlo je u stan, a drugi su okružili ulaz u zgradu. Pred zgradom se okupilo 50-ak ljudi.

Dok su policajci bili kod njega u stanu, Branimir Glavaš je izašao na balkon u generalskoj odori i rekao:  "Ja sam se dogovorio s policajcima i s oktroiranim načelnikom Faberom  da sam odem u zatvor i predam se, da bi prije tri minute oktoirani načelnik Faber nazvao policajce i rekao: Ne može tako, strpajte ga u kola"

Glavaš je na balkonu govorio o tome kako ne želi dopustiti da ga se strpa u policijska kola i pozvao je i policiju da se makne i sve ostale prisutne koji su s njim iščekivali uhićenje da zajedno s njim prošetaju do zatvora. Rekao je da to radi ne samo zbog sebe nego i zbog stotine drugih branitelja i svojih suokrivljenika. Završio je riječima: "Ako hoće neka krenu na hrvatskog generala". Na neke od njegovih riječi okupljeni ljudi glasno su pljeskalji i vikali: Bravo, Branimire!

Nakon toga je dobar dio policajaca ušao u ulaz.

Nekoliko minuta kasnije Branimir Glavaš krenuo je okružen stranačkim kolegama i ljudima iz HVIDR-e pješice prema Okružnom zatvoru. Većina policajaca je ostala ispred zgrade vjerojatno kako bi izbjegla mogući sukob, no neki su pratili kolonu.

Kad su stigli pred zatvor Glavaš se obratio svim prisutnima. Rekao je kako se obraća svima koji su zajedno s njim u protekle dvije godine bili izloženi  političkom pritisku i friziranju iskaza rekavši im kako neće posustati i kako ova vklst neće ostvariti svoju želju prikazivanja Domovinskog rata kao zločina. Rekao je da će se nakon ove prolazne agresije na njega, vratiti i nastaviti raditi na dobroti svih, i Grada i Hrvatske. Na kraju je poručio da ne posustaju, poljubio okupljene ljude, svog sina Filipa i otišao u zgradu zatvora koju je sam nazvao kazamatom.

**

Županijski sud u Osijeku u utorak ujutro objavio je odluku o tome da je odlučio prihvatiti prijedlog i odrediti pritvaranje Branimira Glavaša, te je produžio pritvor za ostalih šestero optuženika koje Državno odvjetništvo tereti za ubojstva srpskih civila na Dravi 1991., poznatije kao slučaj "selotejp".

Pritvor protiv Glavaša i produljenje pritvora za ostale određen je zbog posebno teških okolnosti kažnjiva djela, a protiv odluke optuženici mogu uložiti žalbe u roku od 48 sati.

O žalbama odlučuje Vrhovni sud, ali izjavljena žalba ne zadržava izvršenje rješenja, navodi se u priopćenju Županijskog suda u Osijeku.

Oko 10.20 sati Glavaš je, odjeven u generalsku uniformu, izašao iz svoga stana u Osijeku, te se obratio novinarima kojima je podijelio priopćenje i dodao kako se iz njega može vidjeti da jučer podignuta optužnica predstavlja "laži skrojene u Bajićevom uredu."

Glavaš je rekao da je ponosan na sudjelovanje u obrani Osijeka i na ljude koji su poginuli u toj obrani kao i stvaranju hrvatske države, ponovno tvrdeći kako je sudski proces protiv njega politički montiran.

Nekoliko minuta kasnije, okružen velikim brojem novinara, Glavaš se zajedno sa stranačkim kolegama uputio prema caffe baru "Capuchino" na osječkoj Promenadi gdje je održao novinsku konferenciju. U njegovoj pratnji nalazio se i osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo.

Što se tiče samog odlaska u pritvor, Glavaš je u kafiću u prividno opuštenoj atmosferi rekao "nigdje se ne ide dok Sabor ne odobri", te je ironično dodao "ili neka hapse bez toga".

Oko 11.30 sati Glavašu se pridružio odvjetnik Matijević koji je odgovarao na novinarska pitanja.

"Pravna procedura u ovom slučaju je sasvim jasna. Pitanje je samo hoće li se poštivati. Sudac kojem je dodijeljen slučaj mora poslati zahtjev Saboru da se vidi hoće li se ili neće nastaviti s uhićenjem. Sve drugo je nezakonito. Iako, ne mogu garantirati da će se postupati zakonito budući da to dosad nije bio slučaj". - kazao je Matijević.

Matijević je također napomenuo da će u roku od 8 dana podnijeti žalbu na optužnicu, a da će žalbu podnijeti i ako Glavaš bude pritvoren bez suglasnosti Sabora. Dodao je kako po njegovom mišljenju optužnica nije trebala biti podnesena budući da istražni postupka nije potvrdio teze iz istražnog zahtjeva.

"Dakle, istražni postupak je bio samo formalni korak potreban da se ispuni procedura" - završio je Matijević.

Glavaš i Matijević također su se požalili na postupanje sa svjedocima i tajnošću procesa, a Glavaš je ustvrdio da je zaštićeni svjedok 06 "gospodarski kriminalac" čije je svjedočenje lažno i koji se dogovorio s državom.

"Pravo na imunitet je već konzumirano i mora se održati nova sjednica mandatno - imunitetnog povjerenstva"

Šišljagić je novinarima podijelio rješenje Županijskog suda u Osijeku, od 10.studenog 2006. u kojem je istražni sudac Mario Kovač odbio prijedlog Županijskog državnog odvjetništva iz Osijeka za određivanjem pritovara Glavašu.

Napomenuo je da to pokazuje kako po pravnom postupku branimir Glavaš ne smije biti pritvoren prije rasprave u Saboru.

"Nadam se da sudac zna svoj posao, imunitet saborskih zastupnika nije slojevit nego je uveden upravo zato da se spriječe politički progoni koji u ovom slučaju i jesu doveli do skandala koji traje već godinu i pol dana", kazao je Šišljagić.

Nakon obraćanja novinarima Glavaš je u pratnji stranačkih kolega krenuo prema svom stanu, a dok je prelazio stotinjak metara ulice koliko je kafić udaljen od njegove zgrade, na ulici su ga pozdravljali Osječani nenavikli na slične medijske spektakle koji se u gradu na Dravi rijetko mogu vidjeti.

Glavaša je do ulaza u njegovu zgradu pratilo 30-ak novinara i fotoreportera.

Zanimljiv je detalj kada je u jednom trenutku dok je prolazio pored ploče sa zalijepljenim plakatom HDZ-a, Glavaš podigao svoj štap i udario po plakatu rekavši "ovo smo mi platili".

Ispred zgrade ga nije dočekala policija kako se nagađalo, a nakon ulaska u zgradu novinari su ostali čekati njegovo moguće privođenje.

U priopćenju podijeljenom novinarima Glavaš navodi kako se protiv njega "po nalogu Ive Sanadera i Vladimira Šeksa vodi politički montirani proces, što će se pred pravosudnim tijelima RH i dokazati".

Glavaš je novinarima podijelio i kopije zapovjedi iz 1991. godine, a na kojima stoje oznake "vojna tajna" i "strogo povjerljivo". Iz dokumenata Zapovjedništva HV Operativne zone Osijek može se vidjeti kako je zapovijed o formiranju 1. Diverzantske čete OZ Osijek izdao tadašnji zapovjednik OZ brigadir Karlo Gorinšek.

Isti dokumenti dokazuju kako je zapovjednikom čete imenovan Ivica Krnjak, što je potkrijepljeno potpisom Karla Gorinšeka.

Na taj način Glavaš sa sebe odbacuje odgovornost za izdavanje zapovjedi za formiranje 1. Diverzantske čete, poznatije kao Samostalna uskočka satnija, a za čije je pojedine pripadnike tijekom istražnog postupka utvrđeno da su organizirali i izvršavali egzekucije srpskih civila na Dravi.

Glavaš i Matijević traže da se Glavaša ne stavlja u pritvor bez odluke Sabora

Glavaš je napisao pismo Županijskom sudu, a Matijević Hrvatskom saboru, rečeno je novinarima ispred Glavaševog stana. Glavaš u pismu traži da ga se ne stavlja u pritvor prije nego što Mandatno-imunitetno povjerenstvo ponovo raspravi o slučaju, a Matijević traži od Sabora da ponovo razmotri Glavašev slučaj.

Matijević traži ponovo razmatranje iz, kako je naveo, dva razloga. Prvi razlog je taj što je prva odluka Povjerenstva donesena temlejam zahtjeva Županijskog Državnog odvjetništva u samom početku istrage, a nakon završene istrage podignuta je optužnica i u njoj stavljen novi prijedlog za određivanje pritvra. Matijević smatra da se taj novi prijedlog ne može i ne smije temeljiti na sumnjama već bi morao biti temeljen na činjenicama utvrđenima tijekom istrage.

Drugi razlog je taj što je prijašnja odluka Mandatno-imunitetnog povjerenstva već konzumirana time što je Županijski sud u Osijeku povodom prijedloga ŽDO Osijek za određivanje pritvora danas. a nakon šo je primio odluku Povjerenstva od 26. 10 2006. donio rješenje od 10.11.2006. kojim je odbio prijedlog ŽDO za određivanjem pritvora.

Matijević predlaže i zahtijeva od zastupnika u Saboru da predlože provođenje rasprave u kojoj će preispitati prijašnje odluke i donijeti novu odluku temeljenu na činjenicama utvrđenima tijekom istrage.

Glavaš majci jednog od optuženika: Ne bojte se, vaš sin će biti slobodan

Oko 19.30 pred Glavaševu je zgradu došla majka Dine Kontića, također jednog od optuženika u slučaju "selotejp". Obratila se novinarima kazavši tko je i tko je njen sin, te dodala kako smatra da je on zajedno s ostalima nepravedno optužen u montiranom procesu iz Zagreba.

15-ak minuta kasnije ponovo se na balkonu svog stana ukazao Glavaš šalivši se s novinarima, ali i obećavši da će im oko 21 sat donijeti tople uštipke.

Njemu se obratila i majka Dine Kontića te nakon što mu je objasnila tko je rekla da ga podržava na što joj je Glavaš odgovorio: "Ne bojte se gospođo. Dino će biti slobodan.".

J.D./I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara