Glavaš, Šišljagić i Drmić osnovali nezavisni klub zastupnika

Trojica bivših HDZovaca Branimir Glavaš, Vladimir Šišljagić i Ivan Drmić danas su, kao nezavisni zastupnici, osnovali zaseban zastupnički klub, a izmjenama Odluke o dodjeli novca za rad političkih stranaka, nadležni saborski odbor im je i formalno dodijelio novac koji pripada svakom nezavisnom zastupniku.

"Osnovali smo klub, ja sam predsjednik, Šišljagić potpredsjednik, a čini mi se da ću, zbog povećanog opsega posla, morati imati i drugog potpredsjednika", rekao je Glavaš u telefonskoj izjavi za Hinu.

Prvu sjednicu novoosnovanog kluba trojica HDZ-ovih disidenata održali su u automobilu, na putu iz Osijeka za Zagreb.

Po danas izmijenjenoj Odluci Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav toj će trojici zastupnika do kraja godine pripasti po 208, a svake slijedeće godine mandata po 300 tisuća kuna.

Osim naknade za trojicu isključenih zastupnika, Klub HDZ-a će ostati i bez dodatnih 60.000 proračunskih kuna, koliko je godišnje dobivao za dvije zastupnice koje su u saborskim klupama zamijenili bivši ministri Miomir Žužul i Andrija Hebrang.

Zastupnice, naime, kao podzastupljeni spol, primaju 30 posto veću naknadu od zastupnika.

HDZ-ov klub do sada je godišnje primao ukupno 19,5 milijuna proračunskih kuna .

Budući da je bivši zastupnik Libre Željko Pavlic u međuvremenu izvijestio Odbor da je od 30. ožujka član novoosnovane stranke Međimurski demokratski savez, i toj će stranci ubuduće pripadati 300.000 kuna godišnje.

Bez 255.000 kuna ove će godine ostati i LS, čiji je bivši predsjednik Ivo Banac početkom veljače postao nezavisnim zastupnikom, pa će taj novac ostati njemu.

Ostali će klubovi dobivati jednake iznose kao i do sada.

Za političko djelovanje zastupnika SDP godišnje dobiva 10,5, HNS 3,6, HSS 2,57, HSP 2,1, a IDS 1,2 milijuna kuna.

SDSS-u godišnje pripada 900.000 kuna, a DC, PGS i SDA dobivaju po 300.000, kao i svi nezavisni i manjinski zastupnici.

(Hina) xibob yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara