Glavaš zapovjedio ubojstvo pred svjedocima?

U EMISIJI "Nedjeljom u dva" na HTV-u objavljen je petominutni tonski iskaz svjedoka osječkih ubojstava, koji ozbiljno optužuje predsjednika osječkog Gradskog vijeća Branimira Glavaša.

"Branimir je vidio ubojstvo. Oko ubijenog stajalo nas je pet ili šest. Branimir je odmah izdao zapovijed da se ubije i drugi čovjek. Rekao je: "Brzo drugoga likvidirajte, sve je vidio." - izjavio je očevidac čiji je glas na tonskom zapisu bi deformiran.

"Civili su batinani, mučeni, neki su ubijeni hicima, neki na Dravi, a neki na Bajeru. Po dvojica bismo ulazili u prostoriju i raznim predmetima tukli civile. dobrim sam dijelom u tome sudjelovao i jako mi je žao. U svim tim događajima nisam vidio uniformiranog naoružanog čovjeka, odnosno četnika i terorista. Bili su to civili - dovedeni, saslušani, pretučeni i likvidirani. Sve što se tamo događalo znao je isključivo Branimir Glavaš i nitko drugi. Nije to bila ničija samovolja, nego je sve napravljeno isključivo po nalogu Branimira Glavaša." - ustvrdio je svjedok.

"Isto onako kako osuđujem Škabrnju, u kojoj su masakrirani naši civili, tako se jadno osjećam kad se sjetim u čemu sam i sam sudjelovao, ali po zapovijedi." - ispričao je stravičnu ispovijest neimenovani svjedok.

Svjedok je govorio i o ubojstvu Đorđa Petrovića i Čedomira Vučkovića 1991. Kako je vidio, jedan je od njih dvojice morao piti kiselinu iz akumulatora, te je nakon pokušaja bijega bio likvidiran. Druga je osoba bila ubijena jer je vidjela ubojstvo.

U emisiji "Nedjeljom u dva" gostovao je Drago Hedl novinar Feral Tribunea, koji je odbacio Glavaševe teze o politički montiranom procesu: "Ja sam posljednji čovjek koji bi pristao na političke igre za bilo čiji račun."

Svjedočanstvo udovice šefa osječke policije, Josipa Reihl-Kira, koji je ubijen 1. srnja 1991. također je prikazano u emisiji, a Jadranka Reihl-Kir je izjavila: "Muž mi je mjesec dana prije nego što je ubijen govorio da će ga ubiti Glavaš, Šušak, Šeks i Vukojević."

Tijekom jednosatne emisije telefonskim je glasovanjem 52 posto gledatelja HRT-a na pitanje vjeruje li u istinitost optužbi protiv Glavaša izjasnilo za niječni odgovor, a radi se o otprilike 9500 glasača. Glavaš je prema riječima voditelja Aleksandra Stankoivća odbio poziv u emisiju.

Prema dopisu koji posjeduje Jutarnji list, a koji im je dostavio načelnik PU osječke, Stipe Rimac, vidljivo je da se u Osijeku 1991. i 1992. dogodilo 27 još nerazjašnjenih ubojstava.

Županijski državni odvjetnik u Osijeku, Davor Petričević, potvrdio je da postoje dokumenti o tome da je desetak ubojstava izvršeno na isti način - mučenje ljudi, vezanje trakom i nakon strijeljanja bacanje u rijeku Dravu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara