Glavašev odvjetnik podnio žalbu na odluku suda o odbacivanju kaznene prijave protiv Fabera

OPĆINSKI sud u Osijeku 26. ožujka donio je odluku kojom odbacuje prijedlog odvjetničkog tima Branimira Glavaša da se podigne optužnica protiv načelnika PU osječko-baranjske Vladimira Fabera i naredio obustavljanje kaznenog postupka.

U obrazloženju odluke suda stoji kako je evidentno da Branimir Glavaš nema svojstvo oštećenika, niti je kaznena prijava podnesena u njegovo ime, već ju je podnio osobno odvjetnik Dražen Matijević, iz čega proizlazi da Glavaš nije ovlašten za podizanje kaznene prijave.

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević danas je podnio žalbu na odluku suda, u kojoj se kao okrivljenici, uz Vladmira Fabera, navode i Dinko Pirić, Vjekoslav Tapšanji i svi djelatnici PU osječko-baranjske.

U obrazloženju žalbe stoji kako je Glavašev odvjetnik Dražen Matijević imao pravo, dužnost i ovlast podnijeti kaznenu prijavu u Glavaševo ime, dok je Glavaš bio u teškom zdravstvenom stanju. Iako Matijević u tom trenutku nije imao posebnu Glavaševu punomoć, imao je pravo podnijeti prijavu iz dva razloga, navodi se u žalbi. Prvi je razlog taj što je svaki građanin ovlašten za podizanje kaznene prijave, a drugi što je Glavaš odobrio sve radnje svog odvjetnika naknadnom punomoći.

U žalbi dalje stoji kako je tvrdnja suda da Glavaš nije ovlašteni tužitelj u sukobu sa sadržajem i smislom kaznene prijave i optužnog prijedloga. Ističe se i kako kaznenu prijavu u bezbroj slučajeva podnose osobe ili tijela različita od oštećenika, najčešće policija.

Navodi se i kako je uputa suda Matiji Horvatu da može nastaviti kazneni progon protiv Fabera bez ikakve vrijednosti za ovaj slučaj. Matija Horvat je bio pozvan kao svjedok u kaznenom postupku koji se vodi protiv Glavaša, te su ga optuženici navodno pokušali prisiliti na lažno svjedočenje kojim bi teretio Glavaša. Takvim iskazom on ne bi nanio štetu sebi nego Glavašu, stoga on ne može nikako biti oštećenik u ovom slučaju.

Žalbu zaključuje tvrdnja da će, ukoliko se postupanje optuženika protiv kojih je podnesen ovaj kazneni postupak bude toleriralo, to predstavljati putokaz prema samovolju, nasilju i bezakonju u radu onih ljudi i tijela koji bi morali biti primjer stručnosti i zakonitosti u radu. 

P.V.
Foto: M.Č.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara