Glavašević o smjeni Crnoje: Ne treba likovati, ovo je tragedija nove Vlade, a odgovoran je Orešković

Glavašević o smjeni Crnoje: Ne treba likovati, ovo je tragedija nove Vlade, a odgovoran je Orešković

Foto: FAH

POMOĆNIK bivšeg ministra branitelja Bojan Glavašević za N1 je ponovio kako je Ministarstvo branitelja nakon ostavke Crnoje preuzela Vesna Nađ, čiju su ostavku tražili šatoraši kada su podigli šator u Savskoj 66.

Komentirao je i crikus koji su šatoraši izveli za vrijeme primopredaje vlasti između Crnoje i Matića.

"Da, to je blo izuzetno neugodno iskustvo, jer je s ministrom nahrupilo u kabinet potpuno nepoznatih 60 ljudi, nije bilo načina da na miru preda dužnost. Obojica smo otišli iz ministarstva i dok smo izlazili iz okvira Ministarstva prosvjednici su nam blokirali izlaz, formirali špalir i jako nas vrijeđali, svašta su nam govorili i dobacivali, dio ih je dovikivao "Za dom spremni". Žao mi je što to nije prošlo dostojanstveno. Kasnije sam saznao da je na taj dan u ministarstvo mogao ući bilo tko, nije radilo osiguranje, niti se evidentiralo tko ulazi i izlazi, bio je kaos", prepričao je Glavašević.

"Crnoja je prosvjedovao sa šatorašima, zašto me nije razriješio?"

Na upit što će učiniti s obzirom na to da nije razriješen, kaže da je ostavku već napisao i da će je danas predati, ali da mu nije jasno kako je došlo do ovakve situacije.

"Izuzetno mi je nejasno kako se to dogodilo, s obzirom da je sada već bivši ministar od prvog dana bio na prosvjedu zahtjevajući ostavke Predraga Matića, gospođe Nađ i mene. Kad im se ukazala prilika da nas smijene, to nije učinjeno. Moja reakcija je da ne želim biti ni u tranzitnom periodu ondje", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije korektno likovati - to je tragedija prije svega nove Vlade, a to je odgovornost prije svega na predsjedniku. Smijenjeni ministar ima čitav niz afera zašto nije mogao obnašati dužnost. Ovaj resor treba nekoga odgovornog, s vizijom, nekog tko je pošten, da o braniteljima skrbi. Trebalo bi se osvrnuti i vidjeti kandidate i djelovati tako da im pomognemo u obavljanju dužnosti", dodaje.

"Ovo je tragedija, ne treba likovati"

Komentirao je i smjenu Crnoje.

"Karamarko je ocijenio to kao harangu, HDz-ov zastupnik Glasnović je rekao da su novinari jedna od glavnih prepreka za demokraciju, a to ne može biti dalje od istine. Da nije bilo medija sve afere bi bile neotkrivene ili marginalizirane. Važna poruka ovdje je da su ponekad mediji jedina garancija demokracije. Koliko sam vidio, diskurs je u napisima bio politički korektan, nisam vidio elemente harange, ni govora mržnje. Mislim da bi nova Vlada morala reevaluirati prezentaciju u medijima - ako je nešto neugodno, ne mora biti haranga. Vidjet ćemo kako će se Vlada postavljati prema ostalim slučajevima, nadam se da će se ovako odnositi i prema budućim problemima. Želim im da toga ne bude, to je u suprotnosti s interesima građana", kazao je.

Na upit je li financijski i realno tražiti objedinjavanje svih prava branitelja, uvođenje ratnog dodatka i uvođenje prava branitelja u Ustav, kaže da nije.

"Izjednačavanje pripadnika HVO-a i HV-a ima ogroman učinak - premijer Orešković bi morao uzeti četiri miilijarde drugim resorima i sliti ih u braniteljski resor. Supstancijalne promjene na bolje su itekako moguće, ali nisam siguran da je ova politička garnitura spremna platiti cijenu koja se traži. Politički to bi značilo ozbiljnu reviziju invalidskih prava, vrlo ozbiljnu i dokumentiranu, što bi koštalo i rezultiralo bi značajnim uštedama na kraju mandata. Uvezivanjem baza podataka s HZZO-om, jasno bi se vidjelo tko je obolio i koristi prava, no sad imamo premalo vremena za govoriti o tom", zaključuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara