Glavne teme summita u Bruxellesu: Ekonomija i klimatske promjene, o Grčkoj ni riječi

Glavne teme summita u Bruxellesu: Ekonomija i klimatske promjene, o Grčkoj ni riječi

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

SUMMIT u Bruxellesu održat će se u četvrtak i petak. Na sastanku Vijeća EU šefovi država i vlada razgovarat će o dva osnovna pitanja: ekonomskoj situaciji i borbi protiv klimatskih promjena. Glavna tema na dnevnom redu je nova europska gospodarska strategija za desetljeće koje dolazi, pod nazivom Europa 2020. Iako nije na dnevnom redu tema o načinu pomoći Grčkoj se neće moći izbjeći. Van Rompuy namjerava raspravljati sa 27 šefova vlada o gospodarskoj neuravnoteženosti u Europskoj uniji i budućoj europskoj ekonomskoj strategiji.

Dogovor o paketu pomoći Grčkoj još uvijek nije postignut, ali tendencija ide u pravcu MMF-a. Budući da nije postignut konsensus, nije određeno niti hoće li se uopće održati summit 16 zemalja eurozone. U slučaju dogovora, on bi se održao ili prije summita EU-a koji počinje u 17 sati ili nakon večere oko 22 sata, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova europska strategija za zapošljavanje i gospodarski razvoj bit će tema prvog dana sastanka, stoji u pismu koje je europskim liderima uputio predsjednik Vijeća EU-a Herman van Rompuy. Tema sastanka u petak bit će pregovori o borbi protiv klimatskih promjena i načini da se u ovaj proces unese nova dinamika.

Premijerka Jadranka Kosor otputovala je u Bruxellles i neposredno pred sastanak na vrhu čelnika Europske pučke stranke sastat će se s povjerenikom za proširenje i europskim susjedstvom Štefanom Fuleom. Kosor će nakon sastanka izvijestiti sudionike EPP-a o regionalnoj konferenciji u Brdu kod Kranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara