Glavni europski pregovarač za Brexit: "Svi su gubitnici"

Glavni europski pregovarač za Brexit: "Svi su gubitnici"
Foto: EPA

POSLJEDICE Brexita su bezbrojne na svim područjima i u Velikoj Britaniji one su bile podcijenjene tijekom referenduma i nakon njega, izjavio je u Bukureštu glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier.

"Posljedice Brexita su bezbrojne na svim područjima i one su podcijenjene tijekom referenduma i poslije njega", rekao je Barnier sudionicima Europskog summita regija i gradova u Bukureštu.

"Svi su gubitnici zbog Brexita, to nema nikakvu dodanu vrijednost. Svako razdvajanje izaziva nesigurnost kod onih koji se razdvajaju, a sporazum koji smo ispregovarali donosi sigurnost", rekao je Barnier u svom 40-minutnom govoru u kojem je opisao kako su tekli pregovori s Velikom Britanijom. Govor je popraćen snažnim pljeskom 500-tinjak europskih nacionalnih, regionalnih i lokalnih čelnika okupljenih na summitu.

Sporazum koji je premijerka Theresa May dogovorila s europskom stranom dva puta je odbačen u britanskom parlamentu. Britanski zastupnici su također izglasali da ne žele izlazak bez sporazuma. Očekuju se i glasanje o tome hoće li tražiti odgodu izlaska iz EU-a, do kojeg treba doći 29. ožujka. Pitanje je koliku dugu odgodu će Velika Britanija tražiti i s kojim obrazloženjem.

"Nastavljam biti strpljiv"

Barnier je istaknuo da nije dovoljno reći što se ne želi, nego treba reći obrnuto - što se želi.

"Nastavljam biti strpljiv, miran i pun poštovanja prema Velikoj Britaniji i njezinu narodu. U tom duhu čekamo rezultate glasanja. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo želi napustiti EU na uredan način, onda je ovaj sporazum jedini mogući i jedini koji imamo. Ne treba nam negativno glasanje protiv nečega, treba nam pozitivno glasanje, glasanje za nešto, a ne protiv nečega", rekao je Barnier.

On je odbio govoriti o tome što bi mogao biti europski odgovor na britanske zahtjeve koji se očekuju nakon niza glasanja u parlamentu u Londonu. "To je pitanje za čelnike 27 zemalja članica koji se sljedeći tjedan okupljaju na summitu", rekao je Barnier.

Najsporniji dio dogovorenog sporazuma za britanske zastupnike je zaštitni mehanizam kojim se želi izbjeći ponovno uvođenje granice na irskom otoku na način da Velika Britanija ostane u carinskoj uniji dok se ne pronađe neko drugo rješenje

"U Republici Irskoj to nije teoretsko pitanje. Tu je riječ o miru, o stabilnosti otoka. Puno je napora uloženo da se dođe do mira i sada nije moguće ponovno uvesti granice na otoku. Naša je zadaća sačuvati mir", rekao je Barnier.

Zaštita tržišta

Odluka da se izbjegne ponovno uvođenje granice otvara drugo pitanje, a to je zaštita jedinstvenog europskog tržišta.

"Svaki proizvod koji iz Velike Britanije dođe u Irsku, istodobno ulazi u Poljsku, Portugal, sve naše članice. Tražili smo razne načine da izbjegnemo granice, ali nismo došli do rješenja. Stoga smo se, dok se ne nađe trajno rješenje, dogovorili da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane dio carinske unije. Nije nam namjera beskonačno ga zadržati u toj carinskoj uniji", rekao je Barnier.

Prema dogovorenom i u britanskom parlamentu odbačenom sporazumu, kontrolirala bi se roba koja dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku kako bi se izbjegla granica na otoku, što je crvena krpa za sjevernoirske unioniste i za dobar dio britanske politike.

Barnier je rekao da su pregovori o budućim odnosima, do kojih će morati doći, puno važniji od onih vođenih o razdruživanju. "Velika Britanija ostaje naš prijatelj, saveznik, partner. Novo partnerstvo moramo izgraditi na novim osnovama, nakon što ono više neće biti moguće na temelju jedinstvenog tržišta", kaže Barnier.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara