Glavni haški tužitelj od Hrvatske traži sve relevantne dokumente

GLAVNI tužitelj Haškog suda Serge Brammertz u današnjem obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) rekao je da su hrvatske vlasti Sudu ustupile određene tražene dokumente, međutim i dalje nedostaje određeni broj dokumenata vezanih uz suđenja na Haškom sudu.

Brammertz je u svom redovnom izvješću o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pred predstavnicima VS-a Hrvatskoj uputio ponovljeni zahtjev da Sudu pošalje sve tražene dokumente koji se tiču sudskih postupaka koji su u tijeku na Haškom sudu. 

Glavni se tužitelj dotakao i Srbije za koju je rekao da Haškom sudu također nije isporučila tražene dokumente vezane uz postupke protiv srpskih državljana optuženih na MKSJ-u. Naglasio je da je u pogledu zahtjeva za pristupom državnim arhivima zatražen sudski nalog koji bi Tužiteljstvu omogućio pristup traženim dokumentima.

Haški sud ne smije posustati u procesuiranju zločinaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brammertz je Srbiju kritizirao zbog gotovo nikakvog napretka u pogledu potrage za trojicom haških optuženika, Ratkom Mladićem, Radovanom Karadžićem i Goranom Hadžićem, dok su u pogledu hvatanja optuženika Stojana Župljanina pod nadzorom srpskog Tužiteljstva za ratne zločine izvedene određene akcije. Spomenimo pri tom da Župljanin unatoč tim akcijama još nije uhićen.

U pogledu Bosne i Hercegovine, Brammertz je izrazio riječi ohrabrenja vlastima BiH kako bi usvojile aktivniji pristup protiv onih koji haškim optuženicima pomažu u bijegu pred Sudom.

Serge Brammertz također je istakao kako je važno da Haški sud u svojoj izlaznoj strategiji u što većoj mjeri završi započete sudske postupke protiv optuženika s područja bivše Jugoslavije te da u svim pogledima pomogne domaćim tužiteljstvima u procesuiranju osoba odgovornih za ratne zločine.

I.K.
Foto: AFP arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara