Glavni tajnik VE Schwimmer želi da se ubrzaju reforme u BiH

GLAVNI tajnik Vijeća Europe (VE) Walter Schwimmer, koji boravi u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini, sastao se u srijedu u Sarajevu s predstavnicima parlamenta BiH s kojima je razgovarao o provedbi reformi u toj zemlji.

Nakon razgovora s predsjedateljem Zastupničkog doma Martinom Ragužem te Doma naroda Mustafom Pamukom, glavni tajnik VE je u izjavi novinarima podsjetio kako je BiH primanjem u ovu organizaciju preuzela obvezu provedbe čak 91 reforme u različitim područjima. Riječ je o prilagodbi zakona i propisa te zemlje europskim standardima s ciljem njezine daljnje demokratizacije.

Sve te reforme, kazao je Schwimmer, ne treba promatrati kao nešto na čemu inzistira Vijeće Europe nego kao na sastavni dio obveza što ih vlasti BiH imaju prema vlastitim građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ispunjenje tih obveza značit će dalji napredak BiH na putu ka europskim integracijama", kazao je Schwimmer.

Matin Raguž je potvrdio kako postoji suglasnost da očekivane reforme ne idu planiranim ritmom te da je u predstojećem razdoblju potrebno uraditi puno više kako bi se sadašnji zaostatak nadoknadio.

Raguž je pojasnio kako su tijekom razgovora sa Schwimmerom "detektirani zastoji" što bi trebalo pomoći njihovu uklanjanju.

Glavni tajnik Vijeća Europe u Sarajevu sudjeluje u radu summita Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP), a najavljeno je kako će u srijedu i četvrtak odvojeno razgovarati sa svim važnijim dužnosnicima BiH i njezinih entiteta kao i s Visokim predstavnikom za BiH Paddyjem Ashdownom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara