Glavni tajnik Vijeća Europe i kod predsjednika Sabora

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić i glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer razgovarali su u utorak o temama koje se tiču parlamentarne komponente suradnje zemalja članica Vijeća Europe, pri čemu je visokog gosta zanimalo kako se aktivnosti hrvatskog parlamentarnog izaslanstva u Vijeću Europe reflektiraju na rad Hrvatskog sabora.

Kako je priopćeno, predsjednik Tomčić istaknuo je da zahvaljujući intenzivnom i aktivnom radu hrvatskog parlamentarnog izaslanstva saborska radna tijela često koriste iskustva Vijeća Europe iz područja pravosuđa, ljudskih prava, prava manjina, medija i brojnih drugih. U tom kontekstu, itekako se korisnima ocjenjuju ekspertiza, iskustvo i savjeti Vijeća Europe u svakodnevnim zakonodavnim poslovima Hrvatskog sabora, pogotovo s obzirom na činjenicu da je Republika Hrvatska nedavno podnijela zahtjev za punopravno članstvo RH u EU.

Kada je u pitanju post-monitoring proces, predsjednik Tomčić je izrazio nadu da će se vremenom stvoriti uvjeti za njegovo ukidanje,a Schwimmer je naglasio važnost izvještavanja o pozitivnim rezultatima post-monitoring dijaloga, koje Europska komisija redovito uključuje u svoja izvješća o napretku pojedinačnih zemalja na putu prema Europskoj uniji.

Schwimmer je izvijestio kako je u jučerašnjim razgovorima u RH naglasio važnost regionalne suradnje, te ga je zanimala uloga parlamenta u tome kontekstu.

Schwimmer je izrazio zanimanje i za rok u kojem bi mogla biti provedena planirana transformacija HRT-a u javnu televiziju, na što ga je predsjednik Tomčić izvijestio kako se očekuje da će sve pretpostavke neophodne za reformu biti realizirane do lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara