Glavni trg u Lapovu nazvan po Draži Mihailoviću

SREDIŠNJI gradski trg u Lapovu, selu na jugu Srbije i poznatom željezničkom središtu, dobio je naziv po četničkom vojvodi Draži Mihailoviću. Trg dosada nije imao ime, dok se u komunističkim vremenima zvao po maršalu Titu.

To je, inače, prvi slučaj u Srbiji da neka ulica ili trg nosi ime četničkog vojvode, koji je u ljeto 1946. godine kao ratni zločinac i suradnik njemačkih okupatora bio osuđen na smrt, a potom i strijeljan u Beogradu.

"Time je ovo mjesto koje se nalazi na prometnom "Koridoru 10" postalo prvo naselje u Srbiji u kojem je ime vođe četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu zabilježeno kao naziv ulice ili trga." - stoji u priopćenju sa sjednice lokalnog parlamenta, u kojem većinu čine Srpski pokret obnove, Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije.

Skupština Srbije ovog je proljeća izjednačila četničke ratnike s partizanima, te im priznala pravo na boračku mirovinu, a uz to su proglašeni i borcima protiv fašizma.

Srpski pokret obnove, čiji je Vojislav Mihailović (inače unuk četničkog vojvode) visoki dužnosnik, zatražio je još prije 11 godina od State Departmenta da SAD posthumno uruči Draži Legiju časti, a prema njegovim riječima, ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković prošle je godine, u razgovoru s tadašnjim državnim tajnikom Colinom Powellom, obnovio taj zahtjev.

Američko odlikovanje u Beogradu je tajno primila kći Draže Mihailovića, a uručili su joj ga američki veterani iz Drugog svjetskog rata.

Odlikovanje mu je dodijeljeno zbog spašavanja više od 500 američkih avijatičara 1944. godine.

Komentirajući za srbijanski Blic dodjelu priznanja, Vojislav Mihailović, također i potpredsjednik Srpskog pokreta obnove, rekao je kako mu je "drago da je istina izašla na vidjelo i pored toga što je orden obitelji predan u tajnosti zbog pritisaka Zagreba i Sarajeva".

Mihailović inače tvrdi da su u Srbiji postojala dva antifašistička pokreta u Drugom svjetskom ratu, jedan partizanski predvođen Josipom Brozom Titom i drugi četnički, predvođen Mihailovićem.

Draža Mihailović je nakon završetka Drugog svjetskog rata osuđen i pogubljen 1946. godine kao ratni zločinac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara