Glavni urednik Globusa ispričao se Mesiću i Račanu

GLAVNI urednik Globusa Igor Alborghetti ispričao se danas predsjednicima Republike i Vlade zbog anketnog pitanja koje je Ured Predsjednika protumačio kao poziv na ubojstvo Ivice Račana i Stjepana Mesića.

Globus je u novom broju objavio rezultate ankete u kojoj se 11,8 posto od 800 ispitanika složilo s ponuđenom tvrdnjom da bi Račan i Mesić trebali završiti kao nedavno ubijeni srbijanski premijer Zoran Đinđić, "jer je to jedini spas za Hrvatsku".

Alborghetti u isprici upućenoj i javnosti kaže da je pitanje neprecizno sročeno i krivo protumačeno. Kaže da je Globusova nakana bila "razobličiti vrstu svijesti" iz koje je potekla "šokantna i civilizacijski neprihvatljiva" nedavna slična izjava čelnika sinjske HVIDR-e Dražena Pavlovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako su predsjednik Mesić i premijer Račan, te dio hrvatske javnosti u drugačijem kontekstu shvatili naše anketno pitanje, mi im se ispričavamo."

Glavni urednik Globusa objašnjava da se anketom željelo utvrditi kako hrvatska javnost percipira nedavne događaje u Srbiji.

Ured Predsjednika uputio je pismo predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Dragutinu Lučiću u kojemu ocjenjuje da postavljeno pitanje "jasno implicira poziv na ubojstvo predsjednika Republike i Vlade".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara