Glavni vatrogasni zapovjednik o pripremama za protupožarnu sezonu

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin izjavio je danas na sastanku u Centru za koordinaciju i gašenje šumskih požara u Divuljama kako su pripreme za ovogodišnju vatrogasnu sezonu uspješno završile te da će, s obzirom na iskustva u prošloj godini koju je ocijenio najtežom do sada, biti angažirano mnogo više ljudi i tehnike nego lani.

Sastanku o provedbi Vladina Programa aktivnosti vatrogastva za 2004. odnosno o pripremama za početak protupožarne sezone nazočili su predstavnici MUP-a, MORH-a i županijski vatrogasni zapovjednici obalnih županija.

Iako vrijeme ove godine, za sada, ide na ruku vatrogascima, kazao je Jurin, poučeni prošlogodišnjim lošim iskustvima, posebno velikim požarima na srednjodalmatinskim otocima, koji gotovo uvijek izbijaju na istim područjima, ove će godine na Korčuli, Braču i Hvaru biti smještene profesionalne vatrogasne postrojbe iz unutrašnjosti zemlje koje će pomagati dobrovoljnim društvima u ljudstvu, opremi i zapovjednom osoblju.

Vlada je, inače, ove godine za vatrogastvo u proračunu dodijelila 15 milijuna kuna, pet milijuna više nego lani, no, dodao je Jurin, "novca, kad je posrijedi zaštita od požara, nikad dosta, jer vatrogasci ne mogu predvidjeti kad će izbiti požar i kolikih razmjera. Kako bi se spriječilo širenje požara u Bosnu i Hercegovinu i iz nje, posebno na južnom Jadranu, razminiraju se pogranična područja kako bi se stvorili široki šumski prosjeci koji bi trebali zaustaviti moguće "premještanje" vatre u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S obzirom na manjkavosti u prevenciji Jurin je upozorio da inspekcijske službe trebaju djelotvornije raditi, navevši kao primjer nedavan požar na makarskom području koji ne bi izbio, kako je rekao, da je HEP na vrijeme očistio prostore ispod dalekovoda, što mu je zakonska obveza. Osim HEP-a pozvao je i odgovorne u Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim šumama da obave svoj dio posla na prevenciji.

Zapovjednik 4. korpusa HV-a i Operativnoga vatrogasnog zapovjedništva Oružanih snaga Republike Hrvatske general Mate Obradović kazao je kako će vatrogastvu ove godine na raspolaganju biti dva "air-traktora", po četiri helikoptera i "canadaira", od kojih će jedan, koji je oštećen lani u gašenju požara u Crnoj Gori, biti spreman za uporabu do kraja lipnja.

Zračne snage ustupit će i vod bespilotnih letjelica koje će služiti za nadzor požara iz zraka te za navođenje zrakoplova i vatrogasnih snaga na tlu. U gašenju velikih požara sudjelovat će i pripadnici namjenskih oružanih snaga gardijskih brigada HV-a.

(Hina)xdstr yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara