Glavni zapovjednik britanske vojske povlači se šest mjeseci ranije

Tekst: F.M.
Foto: AFP


BRITANSKA vlada danas je rekla da će uvesti promjene na vrhu svoje vojske, kako bi se izborila sa sve manje popularnim ratom u Afganistanu.

Ministar obrane Liam Fox rekao je da će šef Udruženog stožera britanske vojske, zrakoplovni maršal Jock Stirrup napustiti svoje mjesto na jesen, oko šest mjeseci ranije nego što je planirano. Njegov mandat trebao je trajati do travnja 2011. godine. Svoj položaj će napustiti i glavni dužnosnik civilne obrane.

Vrijeme je za promjene

Fox je rekao za londonski Times da su dvojica muškarca na svom poslu bili "duže nego što je potrebno". Stirrupa je 2006. godine za šefa Udruženog stožera izabrala laburistička vlada, koju je na zadnjim izborima pobijedila koalicija Konzervativne i Liberalno-demokratske stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova William Hague rekao je za BBC kako dvojica muškaraca nisu ovim potezom kažnjeni za sve veći broj mrtvih vojnika u Afganistanu. Oni odlaze u "prirodno vrijeme promjene osoblja", dodao je.

Cameron bi rado pobjegao iz Afganistana

Britanska vojska nije bila pretjerano zadovoljna načinom na koji je protekla vlada pristupala obrambenoj politici, i optuživala ju je za davanje premalo sredstava. Hague je rekao da neki aspekti obrambene politike "nisu vođeni onako kvalitetno kao što su trebali biti", ali da je za to odgovorna vlada, ne civilna služba.

Nova vlada Davida Camerona istaknula je da je Britanija ustrajna u svom angažmanu u Afganistanu, ali također bi vrlo rado volio javnosti predstaviti strategiju izlaska iz tog nepopularnog rata. Oni drugi čelnici vlade rekli su da se nadaju što je prije moguće kontrolu nad zemljom predati afganistanskim sigurnosnim službama.

Britanci u Afganistanu imaju oko 10.000 vojnika, a od invazije 2001. godine gotovo 300 vojnika je poginulo. Javnost nikad nije uspjela zavoljeti sukob, koji uglavnom smatraju uzaludnim i promašenim, a starog premijera Tonyja Blaira redovno su kritizirali zbog savezništva sa SAD-om.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara