Glazba se vratila u La Fenice nakon obnove

Glazba se vratila u ponedjeljak u obnovljeno kazalište La Fenice, poharano u požaru u siječnju 1996., s prvom probom uoči skorašnjeg inauguralnog koncerta pod ravnanjem Riccarda Mutija, doznaje se od gradskih vlasti koje su i financirale radove. L

"La Fenice je sada živa", kazao je Paolo Costa, gradonačelnik Venecije i povjerenik za obnovu kazališta.

Costa je istaknuo kako "saznanje da drvenina, štukatura i pozlata u La Feniceu prima, upija i odašilje natrag obilje glazbenih nota koje se ponovno razliježu kazalištem izaziva veliko uzbuđenje".

"Velika je sreća znati da smo pobijedili u bitci s vatrom, prljavštinom, pesimizmom i svim teškoćama", kazao je nazočnim novinarima.

I Riccardo Muti je bio uzbuđen. "U tom sam kazalištu ravnao orkestrom dok sam bio jako mlad i razumljivo je da sam jako uzbuđen što ga ponovno vidim onakva kakvo je bilo, veličanstveno i opet u službi Venecije, Italije i čitavog svijeta", rekao je maestro koji je dan prije otvorio opernu sezonu u milanskoj Scali s "Mojsijem i faraonom", koji je oduševio kritiku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedjelja će biti velik dan za svjetsku kulturu, kao i svaki put kada se otvara kazalište, a mjesto u kojemu odzvanja ljepota znamen je poticaja i nade u ovom svijetu prepunom tragedija, pokolja i neprijateljstava", kazao je Muti.

Inauguralni će se koncert održati u nedjelju 14. prosinca u nazočnosti predsjednika Talijanske Republike Carla Azeglia Ciampija, uglednika iz svijeta politike i kulture, kao i pedesetak građana Venecije koji su izvučeni ždrijebom.

U obnovu La Fenicea utrošeno je 60 milijuna eura.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara