Glina: 12 godina nakon napada na policijsku postaju

POD pokroviteljstvom MUPa u Glini je danas obilježena 12. obljetnica napada na glinsku Policijsku postaju MUPa i početka oružanog otpora srpskom agresoru u tom gradu i na Banovini.

Na današnji dan prije 12 godina oko 400 naoružanih pripadnika srpskih paravojnih postrojba iz Gline i okolice te 75 pripadnika tzv. Martićeve milicije iz Gline i sa strane uz pomoć bivše JNA iz Petrinje u 4 sata napali su glinsku Policijsku postaju.

Napad je uslijedio samo nekoliko sati nakon odluke Hrvatskog sabora o prekidu svih državno-pravnih veza s bivšom SFRJ i odluke o hrvatskoj samostalnosti i suverenosti.

U obrani Policijske postaje poginuo je pričuvani pripadnik MUP-a Tomislav Rom iz Viduševca kod Gline, a 16 policajaca je zarobljeno, odvedeno u zatvor u Knin i nakon 50 dana zarobljeništva, mučenja i zlostavljanja u razmjeni oslobođeno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U spomen na herojsku obranu Policijske postaje izaslanstva MUP-a, Sisačko-moslavačke Policijske uprave, glinske Policijske postaje, Sisačko-moslavačke županije, grada Gline i glinskih udruga iz Domovinskog rata položila su vijence i zapalila svijeće kod Križa na mjestu u Domovinskom ratu srušene glinske crkve sv. Ivana Nepomuka.

Sudionici obrane Policijske postaje podsjetili su da je 16 policajaca nakon četverosatne obrane iz PU-a iz Siska dobili zapovijed da se predaju kako u napadu znatno nadmoćnijeg i brojnijeg neprijatelja ne bi svi poginuli.

Nedugo nakon njihova zarobljavanja u okupiranu Glinu ušli su pripadnici antiterorističke postrojbe MUP-a koji su oslobodili Policijsku postaju, ali nisu uspjeli osloboditi zarobljene policajce jer im to nisu dopustile tenkovske postrojbe JNA.

Predstavnici JNA govorili su da "razdvajaju zaraćene strane", a zapravo su štitili srpsku okupaciju i okupatore, podsjetili su branitelji glinske Policijske postaje. Izjavili su i da za napad na Policijsku postaju u Glini i ubojstvo Tomislava Roma još nitko nije kazneno odgovarao
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara