Globalno zagrijavanje može dovesti do naglog smrzavanja

GLOBALNO zagrijavanje može dovesti do naglog zahladnjenja na sjevernom Atlantiku, barem ako je suditi po povijesnom iskustvu, upozoravaju američki znanstvenici.

Nedavno su objavljeni dokazi koji potvrđuju poznatu teoriju da je porast temperature uzrokovao veliko topljenje polarnog leda prije 8200 godina, prenosi Reuters.

Velika količina slatke vode u sjevernom Atlantiku promijenila je tada smjer kretanja Golfske struje zbog čega se temperatura u samo nekoliko godina jako snizila, uzrokujući zamrzavanje koje je potrajalo stotinu godina ili više.

U članku koji je objavio časopis Geophysical Research Letters od 11. prosinca, Torbjorn Tornqvist, profesor na Sveučilištu Illinois u Chicagu, navodi da je dokaze za tu najdramatičniju promjenu klime u posljednjih 10.000 godina pronašao u Meksičkom zaljevu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o naslagama treseta koje su vjerojatno nastale tijekom porasta morske razine. Analizama u Nizozemskoj utvrđeno je da su nastale prije 8200 godina, a njihov sastav upućuje na to da su nastale kada je slana močvara naglo poplavljena i pretvorena u lagunu.

"Klimatolozi hitno trebaju ovakav tip informacija kako bi mogli izraditi svoje klimatske modele i razumjeti uvjete koji mogu izazvati takve nagle klimatske promjene", rekao je Tornqvist.

(Hina) xzt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara