Globalno zagrijavanje može uzrokovati snažnije uragane

DOK se uragan Ivan kreće prema američkoj saveznoj državi Alabami, američki znanstvenici upozoravaju da bi globalno zagrijavanje moglo ubuduće uzrokovati još jače i razornije uragane.

Globalno zagrijavanje povisit će temperaturu oceanske vode što pokreće uragane i izaziva jače vjetrove, kiše i duža olujna razdoblja, rekli su znanstvenici pred Odborom za trgovinu američkoga Senata.

Međutim, povišenje oceanske temperature najvjerojatnije neće povećati prosječan broj atlantskih uragana koji se stvaraju svake godine, dodali su.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su upozorili da emisija stakleničkih plinova svake godine postupno povećava temperaturu te da će uzrokovati još više poplava i suša.

"Povišene temperature izazivat će još jače tropske oluje, ali njihova učestalost ne mora se povećati", rekao je Dan Cayan, meteorolog s kalifornijskog sveučilišta u San Diegu. "Povećanje temperature za samo jedan stupanj u pravom okolišu moglo bi pojačati intenzitet", dodao je.

S druge strane, desetorica klimatologa i znanstvenika u pismu predsjedniku Odbora za trgovinu ističu da povezanost vremenskih nepogoda poput uragana, mećava i toplinskih valova i globalnoga zatopljenja nije znanstveno dokazana. Oni tvrde da su zatopljenja zapravo izazvala smanjivanje broja i slabljenje oluja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara