Globalno zatopljavanje prijeti izumiranjem vrsta

ČITAV niz životinjskih vrsta, od žaba do leoparda, koje žive u krhkim ekosustavima i koje nemaju kamo mogao bi izumrijeti zbog globalnog zatopljavanja, a kako temperatura raste situacija postaje sve gora, upozoravaju u srijedu znanstvenici na konferenciji u engleskom Exeteru.

Steve Schneider sa Stanforda rekao je kako postoje jasni dokazi da životinjske vrste reagiraju na zatopljavanje atmosfere od 0,7 stupnjeva Celzijevih do kojeg je došlo u proteklom stoljeću.

"Ovo je prvi znak - priroda već reagira", rekao je Schneider novinarima na sastanku o klimatskim promjenama. "Postoji izravna prijetnja opstanku mnogim vrstama na planetu", upozorio je.

Brze promjene klime nameću potrebu brže prilagodbe, uglavnom selidbom, no u područjima kao što su polovi ili visoke planine nema se kamo, a na putu se može naići i na ljudska naselja. "Jedini način na koji brza promjena klime može pogoditi vrste je izumiranje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rachel Warren iz Tyndallova centra za klimatske promjene rekla je na sastanku da čak i povišenje temperature od jedan stupanj izlaže pritisku leptire i ptice.

Povišenje temperature od dva stupnja pritisku izlaže, među ostalim, ribe, žabe, guske, snježne leoparde, tuljane i polarne medvjede.

Daljnji porast temperature donosi sveopće izumiranje životinjskih vrsta.

UN-ov Međunarodni panel o klimatskim promjenama predvidio je 2001. da bi se svijet do kraja stoljeća mogao zagrijati između 1,5 do gotovo 6 stupnjeva Celzijevih, a najveću krivnju za zagrijavanje snose ljudi. Topljenje polova, porast razine mora i nagle promjene vremena izazvat će porast temperature za više od dva stupnja Celzijevih.

Schneider smatra da bi ozbiljne posljedice mogao imati i niži porast temperature. "Postoji pet do 10 posto šansi da ćemo opasne posljedice imati već od dosadašnjeg zatopljenja", rekao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara