Globalno zatopljenje donosi australiji dulja i toplija ljeta

AUSTRALCI su upozoreni u utorak da budu spremni na slabije kišne sezone i dulja i toplija ljeta dok globalno zatopljenje mijenja njihov kontinent.

Godišnja razina kiša u New South Walesu mogla bi pasti za 20 posto do 2030. godine i za 40 posto do 2070. godine, upozorio je u Ured za meteorologiju u svom izvješću.

U istom se izvješću ističe da čak i kada bi se sada odmah smanjio ukupan volumen stakleničkih plinova, to ne bi zaustavilo klimatske promjene.

"Oceani i biosfera apsorbiraju samo polovicu ugljičnog dioksida emitiranog zahvaljujući ljudskoj aktivnosti", navodi se u izvješću.

Australija je okrenula leđa globalnim naporima da se smanje plinovi koji uzrokuju učinak staklenika i dovode do klimatskih promjena odbijajući ratificirati protokol iz Kyota koji traži smanjenje emisije takvih plinova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australija svoje energetske potrebe zadovoljava isključivo ugljenom i naftom.

"Stvarnost je da će starija goriva, kojih imamo u velikim količinama, zadovoljiti većinu naših potreba", kazao je Howard. "Energetska prednost koju nam nude naši resursi je nešto što Australija ne smije odbaciti", dodao je.

Industrija eksploatacije ugljena zapošljava 120.000 Australaca i donosi godišnje 24 milijarde dolara.

(Hina) xbis ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara