Globalno zatopljenje opasnije za svjetsku ekonomiju od trenutne financijske krize

Globalno zatopljenje opasnije za svjetsku ekonomiju od trenutne financijske krize

NICHOLAS STERN, bivši ekonomist britanskog ministarstva financija, izjavio je da će "rizik od posljedica ignoriranja klimatskih promjena biti mnogo veći nego od posljedica ignoriranja rizika u financijskom sustavu", javlja Reuters.

Još prije dvije godine Stern je objavio izvješće u kojem tvrdi da bi nedjelovanje na suzbijanju emisije štetnih plinova, koji su glavni uzročnici globalnog zatopljenja, moglo izazvati ekonomsku katastrofu jednaku Velikoj depresiji koja se dogodila 1929. godina.

"To je vrlo važna lekcija da bi se bavili rizikom u ranoj fazi", poručio je Stern s konferenciji o klimi i emisiji ugljen dioksida u Hong Kongu. Stern drži financijsku krizu, koja trenutno potresa svijet, prilikom da se stvori novi svjetski poredak kojemu bi u temelju bile ekološka osviještenost i zelene tehnologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav prijedlog daleko je od onog što svjetske vođe pokušavaju usuglasiti kao program mjera za spašavanje svjetske ekonomije, a koji za cilj ima jačanje fiskalne potrošnje kako bi se oporavila ekonomija.

"Lekcija koju možemo naučiti iz ove recesije je da je najbolji mogući način povećanja potrošnje ulaganje u smanjenje emisije ugljikovog dioksida u budućnosti, uključujući veća ulaganja u masovni javni promet, energetiku i zelene tehnologije", zaključio je Stern.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara