GLOBALNO ZATOPLJENJE PRIJETI SLAVNIM BRITANSKIM VRTOVIMA

Slavni britanski vrtovi, kakve danas poznajemo, mogli bi se zbog globalnog zatopljenja potpuno promijeniti, upozoravaju britanski znanstvenici.

Suha ljeta i blaže zime, koje će zavladati inače hladnim i kišovitim britanskim otočjem, negativno će utjecati na zelene travnjake, ruže, ukrasno grmlje i biljke penjačice, zaštitne znakove brižno njegovanih britanskih vrtova, piše ´National Geographic´.

´Neke klimatske promjene su nepovratne, no iako se može utjecati na njihovu jačinu, posljedice ćemo osjećati idućih 50 godina´, rekao je Chris West iz vladine agencije za klimu.

Uređenje vrtova omiljen je hobi oko 21 milijuna Britanaca. U zemlji, u kojoj su neki vrtovi stari 500 godina, od vrtnog turizma godišnje se zaradi oko 400 milijuna funti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da će prosječna temperatura u Britaniji do 2080. porasti za 2 do 4,5 celzija. Cvijeće će zbog toga ranije cvjetati, zimi će biti manje snijega, a više kiša, pa će poplave biti češće. Snijeg, koji ionako vrlo rijetko pada u južnoj Engleskoj, bit će rjeđi za čak 90 posto u obalnim i nizinskim područjima, procjenjuju znanstvenici.

´Pa ipak, promjena klime mogla bi otvoriti posve nove mogućnosti´, kaže Simon Thorton-Wood iz Kraljevskog društva za hortikulturu. ´U vrtovima bi moglo rasti egzotično voće i suptropsko bilje, poput limuna i kane´.

Tako bi banane, masline, nar, palme, juka i ostale biljke, neuobičajene u sadašnjim vrtovima, mogle ukrašavati britanske vrtove 21. stoljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara