Globus poziva na ubojstvo Račana i Mesića?

Globus poziva na ubojstvo Račana i Mesića?

RAČAN i MESIĆ trebali bi završiti kao Đinđić jer je to jedini spas za Hrvatsku"- jedna je od tvrdnji koju je tjednik "Globus" uvrstio u svoju najnoviju anketu. Ured Predsjednika Republike zatražio je od predsjednika HND-a Dragutina Lučića da se novinarsko društvo očituje o neprihvatljivoj pojavi na hrvatskoj medijskoj sceni.

U otvorenom pismu predsjedniku HND-a koje je potpisao tajnik Ureda Predsjednika Željko Bagić posebno se osvrće na anketu objavljenu u novom broju tjednika "Globus". U njoj su se ispitanici, uz ostalo, izjašnjavali slažu li se s tvrdnjom da bi "Račan i Mesić trebali završiti kao Đinđić jer je to jedini spas za Hrvatsku". S tom se tvrdnjom koja, po mišljenju Bagića, "jasno implicira poziv na ubojstvo predsjednika Republike i Vlade", složilo 11,8 posto ispitanika, a isti postotak ispitanih nije znao odgovoriti.

"Vjerojatno nikoga ne treba uvjeravati u to da je anketa s tako formuliranim pitanjem, a pogotovo njeno objavljivanje u javnosti, nezamislivo u bilo kojoj zemlji etablirane demokracije. O tome u kakvom je raskoraku takvo pitanje s načelima novinarske etike trebali bi Vi sami biti u stanju prosuditi", kaže se u pismu.

U Uredu smatraju da će, ako se nešto ne poduzme, "objavljivanje poziva na ubojstvo" postati nešto posve uobičajeno i opće prihvaćeno na hrvatskoj medijskoj sceni.

Također upozoravaju na, kako kažu, ustaljenu praksu suprotnu s profesionalnom etikom da se počiniteljima raznih prijestupa, kaznenih djela, pa i ratnih zločina, navodi njihova nacionalnost, pa i vjera, osim u slučaju kad je riječ o Hrvatima.

"U vremenu kad rane nedavnih ratova još nisu zacijelile i kada je normalizacija prilika na prostoru bivše Jugoslavije još uvijek proces koji teče, ovakva praksa nije ništa drugo nego poziv na nastavljanje nacionalnih i vjerskih podjela i poticanje na netolerancije prema pripadnicima drugih nacija i vjera. Činjenica da je netko ukrao, ranio ili ubio nema nikakve veze s time koje je on nacionalnosti ili u kojoj crkvi moli."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga u Uredu Predsjednika smatraju da bi HND trebao razmisliti da u svoj etički kodeks unese zabranu objavljivanja podataka o nacionalnosti, odnosno vjeri osoba o kojima se izvještava, bez obzira u kojem kontekstu, te zabranu poticanja na fizičku likvidaciju bilo koje osobe "bez obzira na to u kakvu tekstualnu ambalažu takvo poticanje bilo upakirano".

O pismima iz Ureda predsjednika raspravljat će Izvršni odbor HND-a

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić izjavio je danas da će Izvršni odbor HNDa idući tjedan raspravljati o pismima iz Ureda Predsjednika Republike u kojima se upozorava na neke neprihvatljive pojave u medijima.

Predsjedniku HND-a prije desetak dana pismo je osobno poslao Predsjednik Republike, a jučer mu je stiglo i drugo koje je potpisao tajnik Ureda Predsjednika Željko Bagić.

"Takva vrsta pitanja potpuno je neprihvatljiva i smatram da je riječ o senzacionalističkom pristupu iza kojega stoji želja za što boljom prodajom i većim profitom", kazao je Lučić, napomenuvši kako ne želi detaljnije komentirati Bagićevo pismo jer ga još nije pročitao.

Istaknuo je da HND dosta čini na poticanju kulture dijaloga, no da nažalost na hrvatskoj medijskoj sceni nisu rijetkost ekscesi u kojima se vrijeđaju ljudska prava i dostojanstvo.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara