Globus u posjedu snimke sastanka generala Gotovine u Kninu; Nova TV prikazala dio snimke

NOVA TV objavila je večeras u središnjoj informativnoj emisiji da je tjednik "Globus" došao u posjed videozapisa sastanka generala Ante Gotovine sa svim mjerodavnim zapovjednicima održana u Kninu 6. kolovoza 1995. nakon oslobođenja toga grada, na kojem je Gotovina upozorio da je nakon "Oluje", vojnički izvedene na najvišoj razini, nastao kaos, te se zauzeo da se to spriječi.

Po dijelu emitirane snimke general Gotovina je rekao: "Jedan totalni, totalni kaos, operacija izvedena uredno (...), na najvišoj razini u vojničkom smislu. Poslije akcije, poslije bitke - kaos. Totalno razmažena djeca, opuštena, bez ikakve odgovornosti. Zadaća zapovjednika nije poslije bitke da se on brine kad će i kako profunkcionirati grad ili sve ono ostalo. To je stvar pozadine. To je stvar nekih ostalih struktura, vojne policije, službe sigurnosti, političke djelatnosti, znanstvene struke, logistike."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zapis s te videokasete Globus će objaviti u sutrašnjem broju, a Nova TV sutra će ga u cijelosti emitirati u posebnoj emisiji u kojoj će, kako je najavljeno, gostovati ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Ante Kotromanović te glavni i odgovorni urednik Globusa Igor Alborghetti.

Sastanak je, kako donosi Globus a prenosi Nova TV, održan na dan dolaska generala Ivana Čermaka u Knin, kojeg je predsjednik Franjo Tuđman imenovao zapovjednikom Zbornog mjesta Knin.

Taj zapis, ocjenjuje ta TV postaja, ključan je za tumačenje "slučaja Gotovina", ali i vojno-redarstvene akcije "Oluje" uopće, a svih je ovih godina smatran nestalim. Sadržaj snimke baca posve novo svjetlo na ulogu generala Gotovine koji je žestoko prozivao odgovorne zbog kaosa na terenu te se svojim autoritetom zauzimao da se to spriječi, navodi Nova TV.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara