Gloser: RH može s optimizmom čekati odluku Europskog vijeća

HRVATSKA može s optimizmom čekati odluku o otvaranju pregovora s EUom, koju bi Europsko vijeće trebalo donijeti na predstojećem summitu u prosincu, ali treba i dalje raditi na ispunjavanju uvjeta za članstvo u Europskoj uniji, rekao je u utorak u Zagrebu Guenter Gloser, zastupnik i glasnogovornik Kluba zastupnika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Bundestagu za pitanja europske politike.

"Mislim da Hrvatska može s optimizmom čekati na odluku EU-a o otvaranju pregovora, ali treba i dalje poduzimati napore kako bi ispunila preuzete obveze", rekao je Gloser u razgovoru s novinarima.

Izaslanstvo Kluba zastupnika SPD-a u Bundestagu na čelu s Gloserom boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj u sklopu redovne parlamentarne suradnje, a cilj njihova posjeta je, kako su rekli novinarima, vidjeti gdje je Hrvatska došla u procesu približavanja Europskoj uniji.

Uvjerili smo se da je Hrvatska napravila veliki napredak na putu približavanja EU-u i postignut je značajan pomak u mnogim područjima, rekao je Gloser, dodavši da svakako da još ima stvari na kojima treba raditi. Istaknuo je da Hrvatska u tom procesu ima punu potporu Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o stanju u regiji i važnosti regionalne suradnje, on je rekao da je Hrvatska uzor svojim susjedima i da im može poslužiti "kao svjetionik da nađu svoj put do Europe".

Na upit može li Ljubljana usporiti približavanje Hrvatske EU-u s obzirom na pogranične incidente tijekom predizborne kampanje u Sloveniji, njemački su zastupnici odgovorili da ne može i da će Europska unija pomoći dvjema zemljama da riješe svoje probleme što brže i bolje.

Naglasili su da se ne smije zaboraviti da je do incidenata došlo u vrijeme vruće izborne kampanje.

Izaslanstvo se u ponedjeljak, prvog dana posjeta, sastalo s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i parlamentarnim zastupnicima SDP-a i drugih parlamentarnih stanaka. U srijedu se sastaje s državnim tajnikom u ministarstvu vanjskih poslova Hidom Bišćevićem i državnom tajnicom ministarstva za europske integracije Marijom Pejčinović Burić.

U središtu njihovih razgovora s hrvatskim dužnosnicima su kandidatura RH za pristupanje Europskoj uniji i pregovori Hrvatske i Europske komisije, reforme koje Hrvatska poduzima na putu prema EU-u, prilagodba pravnoj stečevini EU-a, stajalište Hrvatske o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a, hrvatski pogledi na europski ustav, bilateralni odnosi Hrvatske i Njemačke, te političko, gospodarsko i socijalno stanje i problematika manjina u Hrvatskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara