GODINU DANA NAKON RATA OBNOVA IRAKA TEK U ZAČETKU

Godinu dana nakon rata, obnova Iraka tek je u začetku, proizvodnja nafte još je daleko od predratnih razina, a potencijalni ulagači još oklijevaju s ulaganjima zbog sveopće nesigurnosti i nepostojanja međunarodno priznatih institucija.

Irak posjeduje druge naftne rezerve na svijetu, no proizvodnja sirove nafte u veljači iznosila je manje od 1,9 milijuna barela dnevno, dok je prije rata, koji je počeo 20. ožujka prošle godine, iznosila 2,8 milijuna barela.

Iskorištavanje naftnih izvora ometaju svakodnevni teroristički napadi na naftna postrojenja, u prvom redu naftovode.

"Trenutačno nemamo nikakve planove za rad u Iraku", rekao je glasnogovornik britanskog naftnog giganta BP.

"Mogli bismo planirati rad u Iraku kad bi postojala međunarodno priznata i stabilna vlada i kad bi ona pozvala najveće svjetske naftne igrače da sudjeluju u iskorištavanju nafte", rekao je.

Unatoč brojnim međunarodnim konferencijama, koje su u Londonu, Dubaiju, Amanu i Kuvajtu organizirale Sjedinjene Države ne bi li privukle strane tvrtke u Irak, one i dalje oklijevaju u slanju svojih ljudi u tu zemlju zbog gotovo svakodnevnih terorističkih napada i velike opasnosti za strane državljane.

Dvije Iračanke koje su radile za Kellogg Brown and Root, podružnicu američke naftne grupacije Halliburton, ubijene su u srijedu u Basri, na jugu Iraka. Počinitelji napada nisu poznati.

Znak napete sigurnosne situacije u Iraku je i procvat privatnih zaštitarskih tvrtki u Bagdadu, poput tvrtke Control Risk Group, koju britanska vlada ističe kao jednu od rijetkih britanskih tvrtki koja radi u Iraku.

Američki Kongres namijenio je milijarde američkih dolara za obnovu Iraka, no rijetki ugovori koje je dosad dodijelila Prijelazna koalicijska vlast odnose se na lokalne projekte i njihova vrijednost nije velika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom su dodijeljeni američkim tvrtkama, u skladu s kontroverznom odlukom SAD-a da zemlje koje su se protivile intervenciji nemaju pravo sudjelovati u obnovi.

Najveće projekte dobile su američke tvrtke Bechtel i Halliburton. Strane tvrtke angažirane su tek kao kooperanti. Riječ je uglavnom o malim, nepoznatim tvrtkama koje su dobile vrlo ograničene ugovore.

Male ugovore dobilo je i nekoliko velikih stranih grupacija, uključujući njemački Siemens, iako je njemačka vlada bila jedna od glavnih protivnika rata. Proizvođač telekomunikacijske opreme Alcatel jedna je od rijetkih francuskih tvrtki među odabranima.

Što se tiče Velike Britanije, glavnog američkog saveznika, u Iraku je banka Standard Chartered, koja sudjeluje u osnivanju Iračke banke za vanjsku trgovinu, te tvrtka za javne radove Amec.

Amec je prošlog mjeseca izabran za sudjelovanje u obnovi elektroenergetske infrastrukture zajedno s američkim Fluorom, posao procijenjen na 154 milijuna dolara, no tvrtka je na teren dosad poslala tek pet-šest djelatnika.

"Sigurnosna situacija na terenu jako je loša i to moramo uzeti u obzir", rekao je glasnogovornik Ameca. "Na terenu imamo sigurnosnu ekipu koja prati situaciju", rekao je.

Amec smatra ipak da je rad u Iraku "moguć". "To će biti teško, no to nije razlog za odustajanje", naglasio je glasnogovornik.

(Hina) xzt yps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara