Godinu dana od likvidacije Ivane Hodak: Je li Šlogar ubojica ili pijun?

Godinu dana od likvidacije Ivane Hodak: Je li Šlogar ubojica ili pijun?

Tekst: I.Ka.
Foto: Index

OD SLUČAJA koji je potresao hrvatsku javnost prošlo je točno godinu dana. 6. listopada 2008. godine ubijena je  mlada odvjetnička vježbenica, 26-godišnja Ivana Hodak, kćerka odvjetnika Zvonimira Hodaka i bivše potpredsjednice Vlade Ljerke Mintas Hodak. Tog kobnog dana beskućnik Mladen Šlogar, zvani Žila oko 11 sati je došao u zgradu u kojoj je živjela Ivana Hodak i s dva hica na stubištu ubio kćer poznatog zagrebačkog odvjetnika. Barem tako tvrdi hrvatska policija, u što javnost sumnja.

> Tema: Likvidacija Ivane Hodak

> Ivana Hodak likvidirana usred bijela dana u centru Zagreba

> Video Index: Dan ubojstva, sprovod Ivane Hodak

Suđenje za ubojstvo Ivane Hodak počelo je 22. rujna. Gotovo pola godine nakon stravičnog ubojstva. Beskućnik koji je godinama živio u sjeniku u Zaprešiću nije dobio branitelja po službenoj dužnosti, već je angažirao vlastitog odvjetnika. U optužnici protiv Šlogara, tereti ga se za teško ubojstvo, gdje se navodi kako je Ivanu usmrtio "iz bezobzirne osvete" njenom ocu.  Šlogaru prijeti maksimalna zatvorska kazna u trajanju od 40 godina.

Navodno iz osvete prema ocu ubio Ivanu

Beskućnik Šlogar se prvo odbio izjasniti o svojoj krivnji, "jer se nije o tome uspio dogovoriti s odvjetnikom", a potom je nakon konzultacija s odvjetnikom Antonijem Zujićem rekao da ne bi iznosio obranu tijekom postupka, niti se očitovao o krivnji. Tu njegovu izjavu je sud protumačio kao poricanje krivnje za zločin. Budući da se svojevremeno pisalo o tome kako Šlogar u pritvoru prima novac, sudac Ivan Turudić ga je zatražio da se o tome očituje. Žila je te navode zanijekao.

Šlogar tvrdi da je razlog zbog kojeg je ubio djevojku osveta njenom ocu jer je prije četrnaest godina izgubio posao u ŠRC Mladost, a Ivanin otac, odvjetnik Hodak mu nije htio pomoći oko toga. Šlogar je nakon toga morao prodati stan i živjeti od tog novca, a naposljetku je živio u sjeniku u kojemu je imao samo nešto odjeće i pištolj kojim je počinio ubojstvo.

Ubrzo nakon ubojstva, smijenjeni su ministri unutarnjih poslova i pravosuđa, kao i ravnatelj policije, najavljivalo se pisanje novih antimafijaških zakona, prijetilo se podzemlju, a kada se otkrilo da je ubojica beskućnik, brzo su se svi stišali.

Danas se održava ročište

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ročište će se održati danas, 6. listopada, na godišnjicu ubojstva Ivane Hodak. Izvorno je bilo predviđeno da tog datuma budu saslušani njeni roditelji Zvonimir i Ljerka Mintas Hodak, ali njihovo će se saslušanje ipak odgoditi do 26. listopada.

Roditelji ubijene Ivane, Zvonimir Hodak i Ljerke Mintas Hodak, i dalje ne vjeruju Šlogarovim iskazima te ustraju da će “oni ignorirati laži koje proizlaze iz tog iskaza”. Premda, ne iznose sumnje u policijski tijek istrage, roditelji stradale smatraju da je službena priča o ubojstvu neistinita.

Ivanin dečko, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, je izjavio da nema razloga sumnjati u policijski posao, ali i dalje nema odgovora na pitanje "Zašto je Šlogar ubio Ivanu?".

Ni Ivanina prijateljica Jelena Perčin ne vjeruje u motive ubojstva dodajući da nije srela osobu na cesti koja vjeruje u ponuđenu verziju ubojstva Ivane Hodak. Jelena je dodala da policijska priča "ne drži vodu", ali da je vjerojatno "od državnog interesa da se prava istina nikad ne sazna".

Ljerka Mintas Hodak: Vjera u Boga daje mi snagu

"Bol nije nimalo manja. Čak bi i rekla da taj osjećaj, boli, tuge i praznine što nije s nama s vremenom postaje i jači. Istodobno, kroz ovo sam se vrijeme počela prisjećati svih onih prekrasnih trenutaka koje smo provodili zajedno i na tim sam trenucima zahvalna. Sretna sam što sam imala tih dvadeset i šest godina njezina života", kazala je Ivanina majka u intervjuu za Extru.

Rekla je kako joj je najteže kada se moli za nju i kada se prisjeća zajedničkih trenutaka. "Ne prođe ni dan, a da se ne rasplačem", prepričava majka kako se osjećala onog dana kada se strašno ubojstvo dogodilo. "Kada se sve dogodilo, bio je to za mene takav šok da uopće nisam mogla shvatiti, percipirati da se radi o njoj", rekla je te dodala kako joj vjera u Boga daje snagu, a da su joj najveća podrška njeni najbliži i Ivanine prijateljice.

U sjećanje na svoju kćer, Ljerka Mintas Hodak je osnovala zakladu za školovanje djece "Ivana Hodak". "Moja je Ivana bila dosta socijalno osviještena i koliko god to bila i zbog odgoja mislim da je to posljedica prije svega njene naravi, njenih karakteristika. Bila je vrlo blaga, dobra osoba s velikim srcem za svakoga". Ivanina želja bila je i pomoć djeci u Africi nakon čega je i njena majka otputovala tamo kako bi ispunila njezinu želju. "Uključila sam se koliko sam mogla u jedan projekt kumstva i mislim da je to dobar način za pomoći i onim ljudima koji nisu blizu nas".

Ivanina majka u dobrim je odnosima ostala i s Ivaninim dečkom Ljubom Pavasovićem Viskovićem. "Mogu reći da smo sada baš prijatelji. Iz jedne tragedije izišlo je puno dobrih stvari među ljudima koji su poznavali Ivanu", rekla je te dodala da se nada da će ubojica shvatiti zlo koje je učinio i da će se pokajati i kazati punu istinu o svemu.

Ivanina majka dodala je kako će svjedočiti na suđenju, ali neće biti prisutna na izvođenju nekih dokaza jer su preteški za nju i njenog supruga. "Vještačenje emotivno ne bih mogla izdržati", rekla je. Kaže kako stan ispred kojeg se dogodilo ubojstvo njene kćeri ne želi prodati te još uvijek živi u njemu jer je taj stan "rasadnik prekrasnih uspomena na njenu djevojčicu", i još uvijek želi živjeti s tim uspomenama. Na pitanje postoji li jedna stvar zbog koje žali, Ljerka kaže kako joj je jedino žao što nije imala više djece.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara