Godišnjica srpskog genocida u Srebrenici

Godišnjica srpskog genocida u Srebrenici

OBILJEŽAVANJE srebreničkog masakra počelo je u 12 sati u krugu Memorijalnog centra u Potočarima, čitanjem Kur´ana, dizanjerm zastave i intoniranjem himne. Vjerski obred komemoracije žrtvama predvodi reis-ul-ulema Mustafa Cerić, javljaju bosansko-hercegovački mediji.

U Centru će povodom godišnjice biti pokopano 505 srebreničkih žrtava koje su identificirane u posljednje vrijeme, a očekuje se da će komemoraciji prisustvovati više desetaka tisuća ljudi.

Na današnji dan, prije 11 godina, vojnici Vojske Republike Srpske, pod komandom Ratka Mladića, počeli su sa izvršenjem jednog od najstrašnijih zločina u novijoj europskoj povijesti; planskog, detaljnog i okrutnog masakra oko osam tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka, kako pripadnika obrambenih snaga, tako i nenaoružanih civila koji nisu pružali nikakav otpor.

Pokolj se nastavio i u idućih pet, šest dana, nakon pada Srebrenice 11. srpnja. Oko 20 tisuća ljudi je nakon upada srpskih snaga u grad, koje su danima žestoko napadale navodno "zaštićenu zonu", kako je UN proglasio enklavu u srpskom okruženju, zaštitu potražilo u bazi nemoćnih nizozemskih snaga UN-a u obližnjim Potočarima.

Sljedećih dana su u krug vojarne UN-a ušli srpski vojnici koji su vršili ubojstva, silovanja i premlaćivanja izgladnjelih i preplašenih Srebreničana i počeli sa odvajanjem muškaraca od žena. Muškarce i dječake su već počeli odvoditi na stratišta i likvidirati ih, a preostale su poubijali ili ulovili u velikoj koloni u kojoj se više tisuća muškaraca pokušalo probiti na slobodan teritorij kroz šume oko područja enkalve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žrtve su ubijane po sličnom obrascu: odvođene u autobusima i kamionima na unaprijed pripremljena mjesta za egzekuciju: livade i iskopane jarke gdje su ih srpski zločinci danonoćno likvidirali, ili bi ih doslovce natrpali u ispražnjene zgrade i hale, koje bi zatim zasuli bombama, granatama i rafalima, nakon čega bi ubijali slučajno preživjele.

Rijetki su ipak preživjeli i na Haaškom sudu svjedočili protiv nekih od izvršitelja i naredbodavaca zločina: general Radislav Krstić, zapovjednik Drinskog korpusa VRS, koji je rukovodio napadom na Srebrenicu, osuđen je na 46 godina zatvora i prvi je čovjek kojeg je Međunarodni Kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio zbog genocida.

Radovan Karadžić i Ratko Mladić, politički i vojni vođa bosanskih Srba, ujedno i najodgovorniji za ovaj zločin, još uvijek se, kao što je poznato, nalaze na slobodi.

Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara