Gojazna djeca sklonija alergijama

Gojazna djeca sklonija alergijama

GOJAZNA djeca i adolescenti imaju za 26 posto veću vjerojatnost razvijanja neke vrste alergija, posebno onih na hranu, kažu američki znanstvenici.

Znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za zdravstvene znanosti, u novoj studiji kažu kako nije sasvim jasno uzrokuje li gojaznost alergije, ali kako su jasne indikacije da bi kontroliranje gojaznosti kod mladih ljudi moglo biti važno pri smanjivanju količine dječjih alergija i astme.

Jasna povezanost

"Našli smo jasnu povezanost gojaznosti i alergija. Signali su najčešće dolazili iz alergija na hranu. Učestalost takvih alergija je za 59 posto veća kod gojazne djece", rekli su znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U studiji su analizirani podaci o 4000 djece i adolescenata u dobi između dvije i 19 godina, a među podacima su bile i informacije o alergijama i astmi. Provjerili su brojne alergene faktore, kao što su nivoi antitijela, unutarnji i vanjski alergeni, te tjelesna težina.

Treba još istraživati

Djeca koja su imala indeks tjelesne mase veći od 95 posto svojih vršnjaka smatrani su gojaznima. Znanstvenici su otkrili da su antitijela za specifične alergene veća kod gojazne ili prekomjerno teške djece.

Iako su indikatori za povezanost gojaznosti i alergija pozitivni, znanstvenici upozoravaju kako studija nije našla konkretan dokaz o tome da gojaznost uzrokuje veće stope alergija. Kažu kako treba provesti još istraživanja.

F.M.
Foto: Ilustracija
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara