Gojko Veličković tužit će Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava

SRBIJANSKI dnevni list Blic objavio je prošlog tjedna tekst pod naslovom "Gradonačelnika greškom uhapsili", i s nadnaslovom "Bezobrazluk hrvatske policije", u kojem je opširno opisano kako je leskovački gradonačelnik Gojko Veličković pogreškom hrvatske policije uhićen, te je šest sati proveo u pritvoru - ni kriv ni dužan.

Beogradski B92 danas javlja kako je leskovački predsjednik općine Veličković (nije riječ o gradonačelniku - op. a.), odlučio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu tužiti Republiku Hrvatsku zbog prošlotjednih zbivanja.

"Tražio sam od policije dokument o tome da sam bio priveden i zadržan, da mi je bilo zabranjeno kretanje, da sam praktički bio pritvoren zato jer imam isto ime i prezime kao pilot JNA za kojim je raspisana tjeralica. Nisu mi dali taj papir, rekli su da se obratim Veleposlanstvu SiCG" - rekao je Veličković.

Nakon što od hrvatske policije nije dobio traženu dokumentaciju Veličković se obratio veleposlanstvu SiCG u Hrvatskoj koje je službenim putem od hrvatskog Ministarstva pravosuđa zatražilo dokumente o uhićenju Veličkovića.

"Kada dobijem tu potvrdu, moji odvjetnici će napisati tužbu protiv Hrvatske međunarodnom sudu u Strasbourgu, jedinom nadležnom za takve slučajeve" - zaključio je Veličković.

Podsjetimo, Veličković je prošle srijede, na proputovanju kroz Hrvatsku prema slovenskom gradu Nova Gorica, zadržan na graničnom prijelazu Bajakovo zbog zamjene identiteta s osobom istog imena koju Hrvatska traži zbog zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata.

Prema nekim analizama okolnosti Veličkovićeva uhićenja, njegova tužba pred sudom u Strasbourgu nema ozbiljnu pravnu težinu. Naime, on je zadržan prema postojećem zakonu RH, te je policija u njegovom slučaju postupila po zakonu. Osim toga, on je nakon incidenta izjavio kako je odnos hrvatskog MUP-a prema njemu bio korektan.

Uz sve to, slični se incidenti nerijetko događaju na prostorima bivše Jugoslavije na kojima lokalne vlasti, poštujući svoje zakone, traže i privode osobe osumnjičene za ratne zločine. Treba li spominjati da brojne zapadne zemlje, poštujući svoje stroge antiterorističke zakone, gotovo svakodnevno privode i uhićuju sumnjive osobe.

Svakako će biti zanimljivo vidjeti rasplet novog spora koji je izbio na relaciji Srbija - Hrvatska, a koji će zasigurno dodatno pogoršati, ne odveć sjajne, odnose dviju zemalja.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara