Gojko Veličković tužit će Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava

Gojko Veličković tužit će Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava

SRBIJANSKI dnevni list Blic objavio je prošlog tjedna tekst pod naslovom "Gradonačelnika greškom uhapsili", i s nadnaslovom "Bezobrazluk hrvatske policije", u kojem je opširno opisano kako je leskovački gradonačelnik Gojko Veličković pogreškom hrvatske policije uhićen, te je šest sati proveo u pritvoru - ni kriv ni dužan.

Beogradski B92 danas javlja kako je leskovački predsjednik općine Veličković (nije riječ o gradonačelniku - op. a.), odlučio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu tužiti Republiku Hrvatsku zbog prošlotjednih zbivanja.

"Tražio sam od policije dokument o tome da sam bio priveden i zadržan, da mi je bilo zabranjeno kretanje, da sam praktički bio pritvoren zato jer imam isto ime i prezime kao pilot JNA za kojim je raspisana tjeralica. Nisu mi dali taj papir, rekli su da se obratim Veleposlanstvu SiCG" - rekao je Veličković.

Nakon što od hrvatske policije nije dobio traženu dokumentaciju Veličković se obratio veleposlanstvu SiCG u Hrvatskoj koje je službenim putem od hrvatskog Ministarstva pravosuđa zatražilo dokumente o uhićenju Veličkovića.

"Kada dobijem tu potvrdu, moji odvjetnici će napisati tužbu protiv Hrvatske međunarodnom sudu u Strasbourgu, jedinom nadležnom za takve slučajeve" - zaključio je Veličković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Veličković je prošle srijede, na proputovanju kroz Hrvatsku prema slovenskom gradu Nova Gorica, zadržan na graničnom prijelazu Bajakovo zbog zamjene identiteta s osobom istog imena koju Hrvatska traži zbog zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata.

Prema nekim analizama okolnosti Veličkovićeva uhićenja, njegova tužba pred sudom u Strasbourgu nema ozbiljnu pravnu težinu. Naime, on je zadržan prema postojećem zakonu RH, te je policija u njegovom slučaju postupila po zakonu. Osim toga, on je nakon incidenta izjavio kako je odnos hrvatskog MUP-a prema njemu bio korektan.

Uz sve to, slični se incidenti nerijetko događaju na prostorima bivše Jugoslavije na kojima lokalne vlasti, poštujući svoje zakone, traže i privode osobe osumnjičene za ratne zločine. Treba li spominjati da brojne zapadne zemlje, poštujući svoje stroge antiterorističke zakone, gotovo svakodnevno privode i uhićuju sumnjive osobe.

Svakako će biti zanimljivo vidjeti rasplet novog spora koji je izbio na relaciji Srbija - Hrvatska, a koji će zasigurno dodatno pogoršati, ne odveć sjajne, odnose dviju zemalja.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara