golden marketing objavio "bogomile i patarene" franje račkoga

Zagrebački nakladnik "Golden marketing Tehnička knjiga" objavio je knjigu Franje Račkoga "Bogomili i patareni", a priredio ju je i uvodnu studiju napisao stručnjak za pitanja srednjovjekovne hereze dr. Franjo Šanjek. L

Franjo Rački u svojoj studiji obrađuje bosansko-humske krstjane koje dovodi u izravnu vezu s bugarskim i makedonskim bogumilima, ističe Šanjek i dodaje kako se pod utjecajem njegove knjige "Bogumili i Patareni" u historiografiji i javnosti za njih uvriježio naziv "bogumili", premda je on inače nepoznat u povijesnim vrelima o krstjanima Crkve bosanske.

Franjo Rački svoju je studiju objavio u 7. 8. i 9. knjizi Rada Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti tijekom 1869. i 1870. godine.

Prvi dio rasprave odnosi se na povijest bogumila i patarena, a drugi pod nazivom "Vjerozakonska općina Bogomila i Patarena" analizira organizaciju njihovih crkvenih zajednica, liturgijski život, knjige i vjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Knjiga Franje Račkoga "Bogomili i Patareni" objavljena je u izvornom jeziku i tada službenom korijenskim pravopisom.

Povjesničar i političar dr. Franjo Rački (1828.-1894.) osnivač je moderne hrvatske historiografije. Objavljivao je izvore te pisao rasprave i kritike. Među ostalim on je autor je knjige "Nutarnje stanje Hrvatske prije XII. stoljeća."

U hrvatskoj historiografiji pitanjem Crkve bosanske bavili su se još dr. Jaroslav Šidak, profesor zagrebačkog Sveučilišta, hercegovački franjevci fra Leo Petrović i fra Dominik Mandić te priređivač ove knjige dominikanac pater Franjo Šanjek.

(Hina) mk sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara