Golema konzerva osvojila nagradu za skulpturu

GOLEMA aluminijska konzerva osvojila je ove godine nagradu za skulpturu Jerwood, vrijednu 25.000 funti, objavio je ovih dana BBC.

Djelo Gereona Krebbera nazvano ´Konzerva´ golema je konzerva s lagano otvorenim poklopcem. Krebber kaže da djelo odražava njegovu želju da ´nakon doslovnog čitanja i metaforike, skulpture imaju dvosmisleno značenje i identitet´.

Sve nagrađene skulpture bit će smještene u park Witley Court kraj Worcestera.

Uz nagradu za slikarstvo, dobrotvorna zaklada Jerwood dodjeljuje nagradu za skulpturu, za koju je ove godine bilo prijavljeno 90 radova.

Nakon završetka radova, ´Konzerva´ će biti otkrivena u jesen ove godine. Suci su pohvalili njezinu ´intelektualnu dubinu i iznimnu ljepotu´ i izjavili da će se aluminijska skulptura ´izvrsno isticati´ u parku.

Izbornu komisiju činili su kustosica parka Rosemary Barnett, arhitekt Rick Mather, kipar Peter Randall-Page, kritičarka i predavačica Rachel Withers te direktorica centra za novu umjetnost u Wiltshireu Madeleine Bessborough.

Krebber je završio studij na Royal College of Art 2002., a već je sudjelovao na izložbi u londonskoj galeriji Atrium. U Londonu je dobio je dvije nagrade - Deutsche Bank Pyramid i nagradu Remet Art, a u Njemačkoj nagradu Forder grada Gelsenkirchena.

Nagrada za skulpturu Jerwood dodjeljuje se od 2001., a namijenjena je poticanju i nagrađivanju novih skulptura za vanjske prostore. Prijaviti se mogu umjetnici koji su završili studij u zadnjih 15 godina.

Maketa pobjedničke i još sedam kandidiranih skulptura izložene su u prostoru Jerwood u londonskoj četvrti Southwark do 23. ožujka, a u kolovozu će biti izložene u umjetničkom centru Midlands u Birminghamu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara