"GOLIM" GALAKTIKAMA NEDOSTAJE OGRTAČ TAMNE MATERIJE

Međunarodna skupina astronoma otkrila je tri "gole" galaktike kojima nedostaje ogrtač tamne materije, čime je opovrgnuta stara pretpostavka da su sve galaktike okružene aurom tamne materije, piše New Scientist. L

Gotovo je sva materija u svemiru tamna, odnosno ne emitira zračenje koje astronomi mogu zamijetiti. No, ona se može detektirati mjerenjem brzine objekata u vanjskim dijelovima galaktike. Što je objekt dalje od središta galaktike, to je osjetljiviji za okolnu tamnu materiju i to se brže kreće.

Astronomi ovu pojavu u spiralnim galaktikama mjere još od sedamdesetih godina 20. stoljeća, koristeći se svijetlim radio signalima velikih oblaka plinova kao tragačem, objašnjava član skupine, Michael Merrifield s britanskog sveučilišta Nottingham. Međutim, eliptične galaktike, za koje se pretpostavlja da nastaju sudarima spiralnih galaksija, nemaju velike oblake plinova, pa često ostanu neopažene.

Ovo je istraživanje omogućeno izgradnjom posebnog spektrografa koji može detektirati različite tragače u eliptičnim galaktikama - planetarne nebule. Spektrograf je instaliran na teleskop William Herschel u La Palmi.

Astronomi su promatrali planetarne nebule u vanjskim dijelovima tri eliptične galaktike i utvrdili da se kreću tako sporo da je gotovo nemoguće da su okružene tamnom materijom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je spoznaja dovela do zanimljive ideje kako većini eliptičnih galaktika nedostaju aure tamne materije. No, ova će skupina astronoma pričekati do završetka ispitivanja svih 25 galaksija prije nego što izvuče bilo kakve zaključke, kazao je Merrifield, dodajući kako se nada da će to biti za dvije do tri godine.

Prema nekim teorijama nastanka galaktika, aure tamne materije nužne su za brzo formiranje galaksija. "Svakako je teško zamisliti galaktiku bez tamne materije", kazao je Merrifieldov kolega Aaron Romanowsky. "Ovaj bi rezultat mogao značiti da su nastanak i razvoj galaktika mnogo složeniji nego što smo dosad mislili."

Merrifield se slaže: "Skloni smo stajalištu da je nešto u razvoju galaktike pridonijelo nestanku tamne materije. Teoretičarima sada preostaje da iznesu pretpostavke što bi to nešto moglo biti."

(Hina) jšk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara