Golotinja u europskim zračnim lukama

Golotinja u europskim zračnim lukama

NOVA tehnologija stiže u kontrolu europskih zračnih luka gdje će skeneri doslovno prikazivati putnike kao od majke rođene.

Iako ovakvi skeneri skraćuju i poboljšavaju kontrolu putnika, s druge strane, pojavljuju se prigovori kako oni imaju negativan efekt na ljudska prava i dostojanstvo. Slike novih skenera nisu prave fotografske kvalitete, no itekako su vjerni u prikazu, prenosi BBC.

Europska komisija ograđuje se kako je ova razina sigurnosti u zračnom prometu tek prijedlog koji ne mora biti prihvaćen, no kako kaže glasnogovornik Europske komisije, nova će tehnologija povećati sigurnost zrakoplovnog prometa. Prilikom ulaska u skener, putnik se "slika" frontalno, bočno te s leđa što je dovoljno za prikaz slike nakon nekoliko sekundi i otkrivanja oružja, droge, kovanica, ali i najintimnijih dijelova tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prvim reakcijama Europe, malo je vjerojatno kako će skeneri biti upotrijebljeni za kontrolu putnika, kao glavni razlog navodi se upravo pretjerivanje u zadiranju u privatnost. Svoj glas protiv ove tehnologije digle su Irska i Italija nazivajući je "nepravednom, nasilnom i nepotrebnom".

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara