GONG: Izbori u demokratskom ozračju

U VEČERAŠNJEM priopćenju GONG-a o tijeku izbora do 16 sati navodi se da su birališta diljem Hrvatske otvorena na vrijeme, da su birački odbori na vrijeme zaprimili potreban birački materijal te ispravno pripremili biračka mjesta pa je GONG-ova opća ocjena da se izbori, osim slučajeva u glasovanju manjina i tzv. obiteljskom glasovanju i nagovaranju na glasovanje, provode poštivanjem izbornih pravila te u snošljivu i demokratskom ozračju.

Kako se navodi u priopćenju, promatrači su dojavili samo manji broj "kriznih situacija", ali su jučer i danas bila brojna kršenja izborne šutnje.

U popisu manjeg broja kriznih situacija, među ostalim je navedeno da su članovi Gradskog izbornog povjerenstva u Dugom Selu iz koalicije HIP/HB-a verbalno napali mobilnu ekipu GONG-a i francusku televizijsku kuću TV Arte (II. izborna jedinica, biračko mjesto 7).

U Kloštar Ivaniću na biračkom mjestu 8., navodi se, birači su došli s potvrdom SDP-a da su stranački promatrači i da će promatrati brojenje glasova. GONG je o svemu obavijestio ovlaštena izborna povjerenstva kako bi se nepravilnosti uklonile, a birački odbori upozorili, stoji u priopćenju.

Također se navodi da na nekoliko biračkih mjesta pripadnicima nacionalnih manjina nije dopušteno glasovanje za opće liste nakon što su ti birači odlučili glasovati za te liste. U selima oko Imotskog opće zapažanje je da se ne provjerava identitet birača te da se dopušta obiteljsko glasovanje, odnosno glasovanje u ime drugih osoba u obitelji.

U dijelu priopćenja koji govori o kršenju izborne šutnje 22. i 23 studenoga navode se brojni primjeri kršenja, a uglavnom je riječ o ubacivanju promidžbenog materijala u poštanske sandučiće i zaticanje za vjetrobranska stakla automobila te izbacivanje letaka iz automobila.

GONG navodi polusatnu jutrošnju emisiju Radio Otočca u kojoj je gradonačelnik hvalio svoj rad i rad svoje stranke, HDZ-a, te da je jučer na Trgu bana Jelačića u Zagrebu na velikom reklamnom tv ekranu puštan predizborni spot predsjednika HDZ-a Ive Sanadera.

Izbornu šutnju kršile su promidžbenim materijalom razne stranke diljem Hrvatske.

Posebno je izdvojeno lijepljenje plakata u blizini izbornih mjesta. Tako je dojavljeno o plakatima HDZ-a oko biračkih mjesta u Drnišu, Pokrovniku, Kljacima, Velikoj Gorici i Zagrebu. Jambo-plakat HSLS/DC-a osvanuo je danas na deset metara od biračkog mjesta u Suhopolju. HSS-ovi izborni plakati osvanuli su ispred biračkog mjesta u Malešnici u Zagrebu. Metkovski je SDP dojavio o novopostavljenim plakatima HDZ-a i t.d.

Izbore prati tri tisuće GONG-ovih promatrača diljem Hrvatske, a 63 pokretne promatračke ekipe obilaze birališta u svim županijama. Do 16 sati GONG-ovi su promatrači obišli ukupno 736 biračkih mjesta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara