GONG: izbori uz poštivanje izbornih pravila

UDRUGA Građani organizirano nadgledaju glasovanje (GONG) ocijenila je na večerašnjoj konferenciji za novinare da su se izbori, uz manje iznimke, provodili poštivanjem izbornih pravila.

Zabilježena kršenja izbornih pravila odnose se na nekoliko slučajeva nagovaranja na glasovanje, neupoznavanja pripadnika nacionalnih manjina o pravu na izbor svojih zastupnika, obiteljskog glasovanja i neprovjeravanja identiteta od birača članova biračkih odbora.

GONG je upozorio i na nekoliko slučajeva kršenja izborne šutnje koja su se, po riječima glasnogovornice te udruge Ivne Bajsić, odnosile na plakate i promidžbene materijale HDZ-a na biračkim mjestima.

Zabilježeno je i nekoliko verbalnih napada na ekipe GONG-a, a policija je, kako kažu, na biralištima imala dvadesetak intervencija koje su se uglavnom odnosile na remećenje javnog reda i mira alkoholiziranih birača.

Biračka su mjesta, po podatcima te udruge, bila ispravno pripremljena, otvorena i zatvorena na vrijeme.

Izbore za zastupnike u Hrvatski sabor promatralo je ukupno tri tisuće GONG-ovih promatrača raspoređenih po biračkim mjestima te 63 pokretne ekipe, čime su ukupno pokrili 3986 biračkih mjesta u Hrvatskoj. Promatrači te udruge izbore su promatrali i u šest hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

GONG ističe kako je njihov opći dojam da je edukacija izbornih povjerenstava i biračkih odbora bila zadovoljavajuća, iako je, kako kažu, varirala od "vrlo lošeg do odličnog".

Kvalitetnim su ocijenili i rad Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u provedbi izbora, s kojim su "ostvarili dobru suradnju". No, ističu da i dalje smatraju kako je DIP potrebno profesionalizirati, s obzirom na kratkoću rokova i količinu posla u izbornom postupku.

Sve rezultate ta udruga temelji na izvješćima promatrača i pokretnih promatračkih ekipa te dojavama građana.

Osim nadzora izbora ta je udruga izradila i procjenu izbornih rezultata, koji se s manjim odstupanja uglavnom poklapaju s rezultatima koje je objavio DIP. Svoje rezultate GONG temelji na metodi paralelnog brojenja glasova na biračkim mjestima u deset izbornih jedinica.

(Hina) am vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara